adscode
adscode
adscode

İran'da Yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan Göreve Başladı

İran'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Mesut Pezeşkiyan yemin ederek görevine başladı. Pezeşkiyan, ülkenin 9'uncu cumhurbaşkanı olarak resmen görevine başladı ve hükümetinin ulusal birlik ve İslami kimlik üzerine ola

İran'da Yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan Göreve Başladı

İran'da 5 Temmuz'da düzenlenen 14'üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Mesut Pezeşkiyan için yemin töreni düzenlendi.

İran İslami Şura Meclisi'nde düzenlenen törene aralarında Türkiye'den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da bulunduğu 70'in üzerinde yabancı ülkenin devlet başkanları ile bakanları katıldı. Pezeşkiyan, törende yemin ederek ülkenin 9'uncu cumhurbaşkanı olarak resmen görevine başladı.

Pezeşkiyan, yaptığı konuşmada, kurulacak yeni hükümetin İran ve dünya için yeni fırsatlar sunacağını belirterek, "Kurulacak yeni hükümet ile birlikte ülkenin karşı karşıya olduğu tehlikeleri ve halkın sorunlarını anlama fırsatı, halkın taleplerini duyma ve yöntemsel sorunları düzeltme ve önümüzdeki tehditler karşısında milli birliği oluşturma fırsatı yakalayacağız" ifadelerini kullandı.

Pezeşkiyan, devlet ve toplum arasındaki güveni yeniden tesis edeceklerini ve ulusal birlik hükümeti olacaklarını vurgulayarak, "Anayasaya ve Dini Liderimiz Ayetullah Ali Hamaney'in vizyonuna bağlı kalarak bölgede İslami ve devrimci kimliğimiz ile ilk sıraya yer alacağız. Ülkenin gençlerine, kadınlarına, farklı etnik gruplarına ulusal fırsat gözüyle bakmalıyız.

Memleketin karşı karşıya olduğu sorunlara çözüm üretebilirler ve bu zamana kadar ülke yönetiminde kenarda bırakılmış fırsatları artık değerlendirmeliyiz" dedi.

Dış politikaya dair mesajlar da veren Pezeşkiyan, hükümeti döneminde bölge ülkeleri ile ilişkileri geliştireceklerini ve güçlü bölgesel işbirliğine önem vereceklerini belirtti.

Ayrıca ABD'nin İsrail'e verdiği desteği eleştirerek, "Gazzeli çocukları öldürenlere silah temin edenler, Müslümanlara insanlık dersi veremezler" dedi.

İran'ın ulusal çıkarları doğrultusunda küresel ve bölgesel istikrar ve barışı sağlamak üzerine dış politika izleyeceğini belirten Pezeşkiyan, batılı ülkeleri gerçekçi olmaya ve karşılıklı saygı içinde ilişki geliştirmeye çağırdı. Ayrıca İran'ın dünya ile ticaretini normalleştirmek istediğini ve zalimce uygulanan yaptırımları kaldırmak için çalışacağını söyledi.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder