İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 459 gündür devam ederken, bir ülke daha Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olmak için başvuruda bulundu. UAD tarafından yapılan açıklamada, İrlanda’nın Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olmak için başvuruda bulunduğu belirtilerek, İrlanda’nın 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne taraf olarak söz konusu davaya müdahil olmak istediği ifade edildi.
İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, geçtiğimiz yıl aralık ayında Soykırım Sözleşmesi uyarınca onay almasının ardından İrlanda hükümetinin davaya katılacağını açıklamıştı.
NE OLMUŞTU?
Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023'te 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) dava açmıştı. UAD, 26 Ocak'ta aldığı ihtiyati tedbir kararında İsrail'in Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına hükmetmişti. 24 Mayıs 2024'te ise UAD, Refah'ta sıkışan Filistinlilerin karşı karşıya kaldığı insani felaket tehlikesi nedeniyle daha önce hükmettiği tedbirlerin yeterli olmadığını belirterek, İsrail'in Refah kentine yönelik askeri saldırılarını derhal durdurmasına ve Gazze'de acilen ihtiyaç duyulan hizmetlerin ve insani yardımın engelsiz bir şekilde sağlanabilmesi için Refah Sınır Kapısı'nı açık tutması yönünde bir ihtiyati tedbir kararı almıştı.
Davaya bugüne kadar Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin, İspanya ve Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke müdahil oldu.
Gönder