adscode
adscode
adscode

İsrail Hükümeti, Haredi Yahudileri Orduya Almaya Kararlı

İsrail'de Haredi Yahudilerin askerlik yapmama hakkı tartışmaları yeniden gündemde. Hükümet, 75 yıl sonra ilk defa askere alınacak Haredi sayısını belirledi.

İsrail Hükümeti, Haredi Yahudileri Orduya Almaya Kararlı

İsrail hükümeti, Ultra Ortodoks Yahudileri (Harediler) orduya almak istiyor ancak ülkede keskin tartışmalar yaşanıyor.

Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar nedeniyle İsrail ordusunun personel sıkıntısı çektiği bir dönemde, Haredilerin askerlik hizmetine karşı çıkanlar ile destekleyenler arasında şiddetli bölünmeler yaşanıyor. İsrail ordusu, 21 Temmuz itibarıyla Haredi Yahudileri askere almak için celp göndermeye başlayacak. Haredilerin on yıllardır sahip olduğu askerlik muafiyeti ise eleştirilerin odağında. Ancak Haredi liderler, zorunlu askerliği reddederek celp emirlerinin yırtılmasını destekliyor. Haredilerin orduya özel istekleri bulunuyor ancak laik kesim bu talepleri eleştiriyor.

Şas Partisi ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partileri, Haredilerin askerlik hizmetine karşı çıkarken, Netanyahu'nun koalisyon hükümetini koruma çabaları devam ediyor. İsrail hükümeti, 1800 Haredi'nin yanı sıra 2024 yılı boyunca 3 bin genç Haredi'yi daha askere almayı planlıyor. Haredilerin askerlikten muaf tutulması sona ererken, askerlik yapmayı reddedenler devlet desteğinden yoksun kalacak. Haredilerin askerlik hizmetine karşı çıkan gösteriler ise hükümeti zor durumda bırakıyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Ultra Ortodoks Yahudilerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasını yasal olarak desteklemediği kararı da hükümetin elini zayıflatıyor. İsrail'de yaşanan bu sıkıntılı süreçte, Haredilerin askere alınması ve ordunun personel açığını kapatması bekleniyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder