adscode
adscode
adscode

İsrail'in Gazze'ye Yönelik Vahşeti Dünya Tarafından Görmezden Geliyor

İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği vahşet dünya tarafından görmezden geliniyor. Binlerce Filistinli yaralandı, şehirdeki binaların yarısı yok oldu.

İsrail'in Gazze'ye Yönelik Vahşeti Dünya Tarafından Görmezden Geliyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik aralıksız bombardımanları sonucu 90 binden fazla Filistinli yaralandı. Binlerce Filistinli'nin halen enkaz altında olduğu düşünülüyor. Dünya, İsrail'in gerçekleştirdiği vahşeti büyük ölçüde görmezden geliyor.

7 Ekim 2023'ten bu yana her gün ortalama 131 Filistinlinin hayatını kaybettiği İsrail saldırıları, dünyanın büyük ölçüde görmezden geldiği trajik boyutlarda bir vahşettir. İsrail rakamlarına göre, Hamas savaşçılarının güney İsrail'deki bölgelere saldırması, 1. 200 kişiyi öldürmesi ve 250 kişiyi rehin almasının ardından İsrail, Gazze'ye savaş açtı. Dünya çapındaki ateşkes çağrılarına rağmen İsrail kanlı savaşa devam ediyor. Filistinliler savaşın başlamasının 300. gününü anarken, İsrail ordusunun gerçekleştirdiği vahşetin bir özeti sizler için ele aldık.

Geçtiğimiz ekim ayından bu yana İsrail'in aralıksız saldırıları nedeniyle Gazze'deki hastaneler ve evler de dahil olmak üzere binaların yarısından fazlası ve yüzlerce kültürel ve dini öneme sahip mekan hasar gördü veya yok edildi.

Uydu görüntüleri analizinde Gazze'deki toplam yapıların yaklaşık yüzde 50'sinin ve tüm evlerin yaklaşık yüzde 62'sinin hasar gördüğü veya yıkıldığı ortaya çıktı. Felaket boyutundaki hasar, bir milyondan fazla Filistinliyi evsiz bıraktı ve yaklaşık 2,3 milyon sakini yerinden etti. Gıda, temiz su ve tıbbi hizmetlerde akut kıtlıklarla karşı karşıya kalındı. Gazze'deki en büyük ve en eski cami olan ve antik bir Filistin tapınağının yerinde bulunduğu düşünülen Büyük Ömer Camii, yıkılan yerler arasında. MS 444'e tarihlenen beşinci yüzyıl Bizans kilisesi Jabalia da öyle.

Levant'taki en önemli kiliselerden biri olan kilise, moloz haline gelmeden önce mozaik zeminlerinde üç yıllık bir restorasyon geçirmişti.Güney Afrika'nın hukuk ekibi, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki (UAD) davada, Gazze'nin inşa edilmiş çevresinin ve kültürel mirasının yok edilmesini delil olarak göstererek, İsrail'in soykırım ve diğer savaş suçları işlediğini ileri sürüyor.

BM'ye göre, Gazze'deki Nasır ve El Şifa hastanelerinde Filistinli kurbanların elleri bağlı ve çırılçıplak halde bulunduğu toplu mezarların bulunmasının ardından İsrail ciddi savaş suçları işlemekle suçlanıyor. BM hakları şefi "dehşete düştüğünü" söyledi. ABD ayrıca İsrail'den "inanılmaz derecede rahatsız edici" raporlar hakkında bilgi istedi.

Uluslararası toplumun tepkisizliği İsrail'i daha da cesaretlendirdi; İsrail, sadece iki hafta önce Gazze'deki Nuseyrat mülteci kampını yedi gün içinde 63 kez bombaladı ve 90'dan fazla kişiyi öldürdü.

Mayıs ayının başlarında Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davada bir dizi güçlü ve hukuken bağlayıcı geçici tedbir kararı almıştı.

Mahkeme, İsrail'in askeri saldırılarını derhal durdurmasını, soykırım iddialarını soruşturmak üzere BM tarafından yetkilendirilen herhangi bir kuruma engelsiz erişim sağlamasını ve acil ihtiyaç duyulan temel hizmetler ve insani yardımların engelsiz bir şekilde sağlanması için Mısır ile olan Refah sınırı da dahil olmak üzere açık kara sınır kapılarını korumasını emretti. Ayrıca İsrail'in, alınan tüm tedbirlerle ilgili olarak bir ay içinde mahkemeye rapor sunması emredildi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik vahşetini durdurma çağrıları devam ederken, Filistinlilerin yaşadığı acılar ve yıkım dünya tarafından görmezden gelinmeye devam ediyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder