adscode
adscode
adscode

İstanbul Ticaret Odası Raporuna Göre Türkiye'nin İstihdam Sorunu

İstanbul Ticaret Odası raporuna göre Türkiye'nin istihdam piyasasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri

İstanbul Ticaret Odası Raporuna Göre Türkiye'nin İstihdam Sorunu

İstanbul Ticaret Odası'na göre, Türkiye'nin ekonomik kalkınma serüveninde daha nitelikli ve dengeli bir istihdam piyasasına ihtiyaç var. Raporda, teknik eğitim sistemindeki sorunlar ve imaj-statü problemlerinin mavi yakalı çalışan istihdamında öne çıktığı belirtiliyor. Beyaz ve gri yakalı çalışanlarda ise yükseköğretim sistemi ve teknolojik açık sorunları bulunuyor.

İstanbul'un Türkiye'deki toplam istihdamın %20'sini barındırdığına dikkat çekilen raporda, işverenlerin açık işlerde mavi yakalı meslekler için ciddi bir talebi olduğu vurgulanıyor. Ancak, zanaatkarlar, operatörler ve montajcılardan oluşan orta vasıflı mavi yakalı mesleklerde iş beğenmeme olgusunun yaşandığı belirtiliyor.

Anket yapılan firmaların görüşlerine de yer verilen raporda, lojistik, tekstil, imalat ve hizmetler sektörlerinde mavi yakalı çalışan bulma ve elde tutmada yaşanan sorunlar aktarılıyor. Vasıflı çalışanları elde tutabilmek için yüksek ücretlerin ödenmek zorunda kalındığı ve teknik personel bulmanın zorluğu öne çıkıyor.

Raporun sonuç bölümünde ise, çalışanlar-firmalar-toplum üçgeninde yaşanan sorunların çözümü için çok boyutlu ve kapsamlı bir istihdam stratejisinin geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Kazan-kazan-kazan iklimine geçiş için somut adımların atılması gerektiği vurgulanıyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder