İTÜ Mikrobiyal Ekoloji Grup Başkanlığı'nı da yapan Prof. Dr. İnce, Rusya Bilim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı tarafından finanse edilen TerrArctic Mega Hibe Projesi'nin bilimsel direktörü ve araştırma lideri oldu. Bu kapsamda, Kuzey Kutup Bölgesi'nde zarar gören arazilerin restorasyonu için 60 kişilik bir ekip ile çalışmaya başlayacaklar. İnce ve Rus ekibi, bölgedeki bozulan sahaları iyileştirmek ve sürdürülebilir arazi kullanımını sağlamak için saha araştırmaları yapacaklar.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin arttığını belirten İnce, dünya ortalama sıcaklığının arttığını ve atmosferdeki karbondioksit miktarının yükseldiğini vurguladı. Bu durumun ekosistemi bozmaya başladığını ifade etti.
Kuzey Kutup Bölgesi'nin iklim değişikliğinden etkilendiğini söyleyen İnce, buradaki bozulmaların gıda ve su güvenliği ile sürdürülebilir arazi kullanımı açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Rusya'nın bu sorumlulukla hareket ederek bilimsel ve mühendislik çalışmalarına başladığını belirten İnce, projenin amacının Kuzey Kutup Bölgesi'nde ekolojik ve çevresel sorunlara çözüm getirmek olduğunu açıkladı. Proje kapsamında bozulmuş sahaların iyileştirilmesi ve sürdürülebilir arazi kullanım planlarının oluşturulması hedefleniyor.
Toprağın kalitesinin bozuk olduğunu ve canlıların geleceğini tehdit ettiğini belirten İnce, proje ile bu sahaların ıslahı ve arazi kullanım planlarının yeniden şekillendirilmesini amaçladıklarını söyledi.
Laboratuvar çalışmalarının ardından pilot bölge çalışmalarına geçeceklerini ve toprağın kalitesini artırmak için biyoıslah çalışmaları yapacaklarını aktardı.
Kuzey Kutup Bölgesi TerrArctic Mega Hibe Projesi kapsamında yapılan ilk ziyaretlerinin Tümen Devlet Üniversitesi'nde gerçekleştiğini vurgulayan Prof. Dr. İnce, projenin tüm dünya için önemli olduğunu belirtti. Türk bilim insanlarını da projeye davet edeceklerini ve İTÜ'nün önemli bir rol üstlendiğini söyledi.
Gönder