adscode
adscode
adscode

İzmir'de Kordon Risk Altında! Deniz Seviyesi Yükseliyor, Kent Çökme Sorunuyla Karşı Karşıya

İzmir'de zemin çökmesi ve deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle Alsancak Kordon başta olmak üzere sahil bölgeleri risk altında!

İzmir'de Kordon Risk Altında! Deniz Seviyesi Yükseliyor, Kent Çökme Sorunuyla Karşı Karşıya

İzmir'de her yıl 1 ile 1,5 santimetre arasında zemin çökmesi, deniz seviyesindeki yükselişin kentin sahil bölgelerini tehdit ettiği ortaya çıktı.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu durumu kentin en büyük sorunu olarak gösterdi.

Alsancak Kordon başta olmak üzere İzmir'in sahil şeridindeki bölgelerin ileriki yıllarda sular altında kalma riskini vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, binaların yapılırken kot yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, İzmir'de yaşanan çökme sorununun Jakarta ve Mexico City gibi diğer şehirlerde de benzer şekilde yaşandığını dile getirdi. Prof. Dr. Yaşar, çökmenin devam etmesi durumunda deniz suyunun Basmane'ye kadar gelebileceğini ve kentin su basması riskinin artacağını ifade etti.

Kentin 50 santimetre daha çökmesi halinde alınacak önlemlerin faydasının olmayacağını vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, kot yükseltme veya alanı terk etme gibi tedbirlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin