adscode
adscode
adscode

İztuzu Plajı'nda caretta carettaların yavruları denizle buluşuyor

Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda caretta carettaların yavruları denizle buluşma sürecine başladı. Nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağaları için önemli bir dönem başlıyor.

İztuzu Plajı'nda caretta carettaların yavruları denizle buluşuyor

Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda bulunan caretta caretta yavruları, yumurtadan çıktıktan sonra denizle buluşmaya başladı. Bu süreçte nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağaları için önemli bir dönem başlıyor.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlileri, yavru kaplumbağaların hayata tutunması için yoğun çaba sarf ediyor. Yapılan çalışmalar sonucunda şu ana kadar 730'dan fazla yuva tespit edilirken, 250 civarında caretta carettanın yuva yaptığı belirlendi. Ekipler, bu sezon içerisinde 4-5 bin civarında yavruyu denize gönderdi ve yaklaşık 40 bin yavrunun denize ulaşmasını bekliyor. DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, yapılan sıcaklık ölçümlerinde yavruların neredeyse yüzde 90'ının dişi olduğunu belirtti.

2050 yılında dünyanın 1 derece daha ısınması durumunda yavruların tamamının dişi olabileceğine dikkat çeken Kaska, bu konuda önlem alınması gerektiğini vurguladı. İztuzu Kumsalı'nda ise küresel ısınmanın etkisiyle caretta carettaların bu yıl biraz daha erken yuva yapmaya başladığı gözlemlendi. Kaska, bu durumun caretta carettaların geleceği açısından önemli olduğunu ve yuva yapımının güvenli bir alanda gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

Caretta carettaların doğdukları kumsala 25-30 yıl sonra geri döndüğünü hatırlatan Kaska, bu nedenle yavru çıkışlarının korunaklı bir şekilde gerçekleşmesinin önemine değindi. Yavruların denize emniyetli bir şekilde ulaşması için yapılan çalışmaların bu yönde devam edeceği belirtildi.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder