Sivas Müze Müdürlüğü tarafından Almanya Marburg Philipps Üniversitesi'nden Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe danışmanlığında 2005 yılında başlatılan kazılar, Kayalıpınar'da yılın belirli dönemlerinde devam ediyor. Farklı dönemlere ait yapı izleri, mezarlar, mühür baskıları ve önemli tarihi eserler kazılarda gün yüzüne çıkarılmış durumda. Kazı başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, yılın başladığı 4 Temmuz tarihinden itibaren 30 kişilik bir ekip ile çalışmaların devam ettiğini belirtti. Özellikle bir alana odaklanıldığını ve bu alanda yapılan çalışmaların önemli buluntular ortaya çıkardığını aktardı. Hitit dönemine ait tapınak yapısı olabileceğini düşündükleri bir alanda yoğunlaşıldığını ve bu alanda çeşitli bulgulara rastlandığını açıkladı.
Maner, 2022 yılından itibaren yapılan kazılar sonucunda anıtsal Hitit yapısına rastladıklarını ve bu yapının Şavuşka Tapınağı olabileceği ihtimalini değerlendirdiklerini söyledi.
Yabancı öğrencilerin de kazı ekibinde yer aldığını belirten Maner, bölgenin önemli bir yerleşim yeri olduğunu ve geçmiş dönemlere ait birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığını ifade etti.
Geçen yıllarda ortaya çıkan mühür baskıları ve diğer eserler sayesinde Kayalıpınar'ın tarihi ve kültürel önemini daha iyi anladıklarını belirten Maner, kazılarda şu ana kadar 100'e yakın envanterlik eserin çıkarıldığını ve Sivas Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildiğini söyledi.
Kayalıpınar'ın Paleolitik Çağ'dan Selçuklu dönemine kadar kesintisiz bir yerleşim yeri olduğunu ve bulunan eserlerin geniş bir tarihi yelpazeyi kapsadığını vurguladı. Kayalıpınar'da devam eden kazılar, bölgenin tarihi ve kültürel mirasının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaya devam ediyor. .
Gönder