adscode
adscode
adscode

Kıbrıs Barış Harekatı'nda Yaşanan Mucizevi Olaylar

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde, dönemin şahitlerinden eski Kaymakam Yaşar Yaycı'nın anlattığı mucizevi olaylar.

Kıbrıs Barış Harekatı'nda Yaşanan Mucizevi Olaylar

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50.

yıl dönümü coşkuyla kutlanırken dönemin şahitlerinden Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı'nın 83 yaşındaki babası Çumra Kaymakamı Yaşar Yaycı, Haber7'ye konuştu.

Harekatın toplanma ve dağıtım yeri olarak seçilen Konya'nın Çumra ilçesinde yaşadıklarını anlatan eski Kaymakam Yaşar Yaycı, perde arkasındaki gizli kahramanları ve yaşanan mucizevi olayları anlattı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan emir geldiğini ve Çumra'nın dağıtım ve toplanma alanı olarak seçildiğini kaydeden Yaşar Yaycı, kaymakam olarak birlikleri karşıladığını kaydetti. Yaşar Yaycı, "Gelen birlikler Çumra'da bir meydanlıkta toplanacak ve bir gece kalacaktı. 'Siz karşılayın uğurlayın' şeklinde bize emirler geldi. Yunanistan'ın saldırma ihtimaline karşı Trakya sınırına sevk edileceği söylendi. " dedi. Tabur komutanını karşılamaya müftü ve jandarma komutanıyla gittiğini ifade eden Yaycı, halkın da birlikleri sevinçle karşıladığını vurguladı.

Harp kıyafeti giyen askerlerin rütbelerinin olmadığını söyleyen Yaşar Yaycı, "Halk askerin konaklayacağını öğrenince davullar ve zurnalar çalmaya başladı. Akşam geç vakit Bolu Komando Taburu Sabri Paşa başkanlığında gelen askerler konaklama yerine konakladı. Gelen paşaya, 'Hoşgeldiniz paşam' dedim ve kendimi tanıttım. " dedi.

Komutana Amerika'nın tehdit mektubunu hatırlattığını ifade eden Yaycı, "O zaman Kıbrıs'a harekat gündeme gelince Johnson'ın yazdığı mektup aklıma geldi. Paşa 'Yarın inşallah Kıbrıs'ta olacağız. ' dedi. Ben de dedim ki, 'Paşam bunun geri dönüşü olur mu? Johnson mektup yazmıştı. ' Dedi ki, 'Bunun artık geri dönüşü yok. Yarın Kıbrıs'tayız. Eğer sağ çıkarsam, dönüşte kahveni içerim. ' dedi. Böylece sabahleyin yola çıktılar. " dedi. Harekat sırasında halkın akın akın yardım getirdiğini belirten Yaycı, "Devletin talimatıyla orduya yardım toplanıyordu. Halk akın akın yardıma geldi. Binlerce keçi, koyun getirdi. O kadar fazlaydı ki çobanlar tuttum. Harekat bittikten sonra 2 bin küsür elimizde kaldı. Bunları Et ve Balık Kurumu'na sattık. O kadar çoktu. Kavunlar, karpuzlar, meyveler, sebzeler. Dolduruyor halk. " diye konuştu.

Yunan sınırına sevk edilecek askerler için otobüs lazım olduğunu ve o dönem Çumra Seyahat'in sahibinin otobüsleri seferber ettiğini kaydeden Yaycı, "Asker sevki için otobüs gerekiyordu. Çumra Seyahat'in başkanını çağırdım ve Yunan sınırına asker sevk edeceğimizi söyledim. Başkan, 'Baş üstüne efendim!' dedi. Bir süre sonra yönetim kuruluyla elinde iki torba. ".

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin