adscode
adscode
adscode

Kıbrıs Barış Harekatı ve Sonrası

Kıbrıs Barış Harekatı'nın detayları ve sonuçları hakkında bilgi veren bir haber.

Kıbrıs Barış Harekatı ve Sonrası

Kıbrıs Cumhuriyeti, 1959 yılında Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve Kıbrıs Türkleri ile Rumlar arasında imzalanan Zürih ve Londra anlaşmalarıyla kuruldu. Bu anlaşmalarda yer alan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin garantör devletleri olarak kabul edildi.

1960 yılında, uluslararası antlaşmalar uyarınca ve Türkler ile Rumlar arasındaki ortaklık temelinde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası, iki halkın da eşit siyasi hak ve statüye sahip olmasını öngörüyordu.

Ancak, Rum tarafı, Ortaklık Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından Kıbrıs Türklerini devlet kurumlarından uzaklaştırma, adadaki varlıklarını sona erdirme ve adanın Yunanistan'a bağlanması amacına yönelik faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıslı Rumların tek taraflı güç kullanımıyla Anayasa'yı feshetmelerinin ardından 1963'te fiilen son buldu.

Rumlar, Enosis'e ulaşma hedefiyle silahlanarak, Yunanistan'ın da desteğiyle, 1963-1974 yılları arasında Kıbrıs Türklerine karşı baskı, zulüm ve ambargoyu durmaksızın devam ettirdi.

Takvimler Kasım 1973'ü gösterirken, Yunanistan'da Dimitrios Yoannidis'in önderliğinden bir grup albay ihtilal yaparak ülkenin yönetimini ele geçirdi. Komşuda yaşanan askeri darbe kısa bir süre sonra Atina'nın dış politikasını da etkiledi. Cunta rejimi yönünü hızla Kıbrıs'a çevirdi ve adada kontrolü ele geçirmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Darbe ve Rumlar arasında yaşanan çatışmalar, Kıbrıs Türklerini de harekete geçirdi. Rauf Denktaş, Kıbrıs Türklerine olayın Rumlar arasında bir mesele olduğunu aktardı. Çatışmalara müdahil olunmaması gerektiğini söyledi. Türk ordusu, adaya saat 06. 05'ten itibaren havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı. İlk taburlar ciddi bir ateşle karşılaşmadan inerken, denizden çıkarma Karaoğlanoğlu Plajı'na yapıldı. Harekâtın ikinci günü Rumlar, havadan inen birliklerle denizden çıkan birliklerin birleşmesini engellemek istedi ve saldırılarını yoğunlaştırdı. İkinci harekat sırasında geri çekilen Rum askerleri, geçtikleri Türk köylerini yakarak silahsız insanları katlettiler. Toplu katliamlar ve mezarlar, harekatın sonunda ortaya çıkarıldı. Kıbrıs Barış Harekatı'nın sonunda Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kurmayı başardı ve Ada'da barış hakim oldu. Bu süreçte Yunanistan'daki darbe yönetimi devrildi ve Konstantin Karamanlis hükümeti kurdu. Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekatı ile Ada'da yaşanan sorunu çözme çabaları ve sonuçları tarihte önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder