adscode
adscode
adscode

KOBİ Kredilerinde Faizler Yükselirken Finansmana Erişim Zorlaşıyor

KOBİ kredilerinde faizlerin yükselmesi ve finansmana erişimin zorlaşması hakkında

KOBİ Kredilerinde Faizler Yükselirken Finansmana Erişim Zorlaşıyor

Sıkı para politikası tüm kredi türlerinde faizlerin yükselmesine neden olurken finansmana erişim de zorlaşıyor. Makroihtiyati tedbirlerin dışında kalan KOBİ kredilerinde de finansal sıkılaştırmanın etkileri gözleniyor.

Geçen yıl aylık yüzde 9'a varan büyümeye imza atan KOBİ kredilerinde mayısta aylık yüzde 0,11 daralma gerçekleşirken haziranın ilk 3 haftasında ise yüzde 1,85 büyüme yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, KOBİ kredilerine faiz oranları yüzde 50-51 arasında değişiyor. Toplam KOBİ kredileri 3 trilyon 612 milyar 418 milyon liraya ulaşmış durumda.

Kamu mevduat bankalarında KOBİ kredilerinin payı yüzde 42,94 iken yerli özel mevduat bankalarının payı yüzde 22,4 ve yabancı özel mevduat bankalarının payı ise yüzde 17,91 seviyesinde. KOBİ kredilerinde geçen yıl yıllık büyüme sektör genelinde yüzde 30'un altına geriledi. KOBİ kredilerinde hızlanma haziranda başladı ve yıllık büyüme yüzde 29,93 ile yüzde 30'un altına indi. Bu durum, KOBİ'lerin finansmana erişiminde yaşanan zorlukları gösteriyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder