Konya'da Buğday Hasadı Verim Kaybına Uğradı

Konya'da buğday hasadının yüzde 80'i tamamlandı ancak verim kaybı yaşandı. Ziraat Mühendisleri Odası, iklimsel nedenlerle rekoltenin düşük olacağını belirtti.

Konya'da Buğday Hasadı Verim Kaybına Uğradı

Konya'da yüz ölçümünün yüzde 67'sinin tarım arazisi olduğu ve 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapıldığı belirtildi. Ancak geçtiğimiz kış döneminde kar yağışının olmaması nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı, buğday hasadında geçen senelere göre verim kaybı yaşandığını ifade etti. Havaların aşırı sıcak gitmesi ve don olayları buğdaylarda uç boşluklarına ve tane boşluklarına neden oldu. Çiftçilere erken ekimden kaçınmaları ve meteorolojik durumu takip etmeleri tavsiye edildi. Kıraç ve sulak alanlarda verimin 200 kilodan 850 kiloya kadar çıktığı belirtildi. Çiftçiler desteklemelerin artması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi talebinde bulundu.