adscode
adscode
adscode

Konya'da Yerli ve Milli Tohum Çeşitlerinin Islahıyla Verim Artıyor

Konya'da Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı araştırma enstitüleri ve özel sektör kuruluşlarının çalışmalarıyla yerli tohum çeşitlerinin ıslahıyla ekiliş oranları artıyor. İşte detaylar...

Konya'da Yerli ve Milli Tohum Çeşitlerinin Islahıyla Verim Artıyor

Konya, Türkiye'de tohum üretimiyle ilk sırada yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı araştırma enstitüleri ve özel sektör kuruluşlarının çabalarıyla yerli ve milli tohum çeşitlerinin ıslahı ile sahada ekiliş oranları artıyor.

Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, "İkonya" adlı ekmeklik buğday çeşidinin hasadı gerçekleştirildi.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Birol Ercan, yaptığı açıklamada, çeşitlerin veriminde ortalamanın üzerine çıkmayı hedeflediklerini belirtti.

Buğday ve arpada tescilli ürünlerin geliştirildiğini vurgulayan Ercan, "Islah stratejimizde verimleri artırırken kaliteyi de en üst düzeye taşımayı amaçlıyoruz. Yeni geliştirilen hububat çeşitleri, geniş ekolojilerde rahatlıkla üretilebilen çeşitler olarak tescil edildi. Artık tohum ithal eden bir ülke değiliz, tohumculuğumuz gelişti ve devam ediyor" şeklinde konuştu. Proje kapsamında geliştirilen İkonya çeşidine ilişkin olumlu geri dönüşler alındı. Mahalledeki genç çiftçilerden ziraat mühendisi Raşit Akköylü, "Tohumdan gayet memnunuz. Verimde artış gözlemledik ve seneye de ekmeye devam edeceğiz" dedi. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise İkonya çeşidinin bölgede ekiminin yaygınlaşmasını beklediğini belirtti. İlçede sulu tarımın yaygın olduğunu vurgulayan Kağnıcıoğlu, çiftçilerin az su tüketen ve yüksek verim sağlayan çeşitlere ilgi gösterdiğini söyledi.

İkonya çeşidinin piyasada iyi bir konuma gelmesini umduklarını belirten Kağnıcıoğlu, kaliteli bir çeşit olarak öne çıkacağını düşündüklerini ifade etti.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder