adscode
adscode
adscode

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinde Yapılan Yapay Zeka Projesi

KSBÜ'de geliştirilen yapay zeka sistemleri ile kemik yaşının doğru bir şekilde belirlenmesi sağlanıyor.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinde Yapılan Yapay Zeka Projesi

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Radyoloji Anabilim Dalı'nda Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Ali Gedik ve ekibi tarafından geliştirilen yapay zeka sistemi, kemik yaşının doğru bir şekilde belirlenmesine olanak sağlıyor. Gedik, kemik yaşının geleneksel yöntemlerle belirlenmesinin yüksek hata payına sahip olduğunu belirtti.

Yapay Zeka Karar Destek Sistemi sayesinde ise kemik yaşının doğruluğunun yüzde 96 oranında arttığını ve hata payının en fazla 3,5 aya kadar düştüğünü söyledi. Sistem, aynı zamanda yetişkinlerde kemik yaşını 2 yıl hata payıyla belirleyebiliyor. Geliştirilen sistem, Türkiye genelinde çekilmiş 40 bin röntgen görüntüsünü referans alarak çalışıyor. Bu veri seti Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerini kapsıyor ve daha güvenilir sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Sistem, adli süreçlerde de önemli bir rol oynayabilir. Adli süreçlerde kişinin alacağı ceza, kemik yaşına göre belirlenebiliyor ve bu noktada yapay zeka sistemleri önemli bir yardımcı olabilir.

Proje, KSBÜ'de olduğu kadar Siirt Üniversitesi ve Batman Üniversitesi'nden de akademisyenlerin katılımı ile gerçekleştirildi ve Türkiye'de örneği bulunmayan bir çalışma olarak dikkat çekiyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder