BARTU EKEN / KANAL7 DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD başta olmak üzere artan nükleer silahlanmanın Kuzey Kore için tehdit teşkil ettiğini dile getiren Kim "askeri üstünlüğün korunması ve daha da artırılması" gerektiğini vurguladı.
Kim, bu yüzden ülkesinin nükleer silah kapasitesini katlanarak artırmaya yönelik politika yürüttüklerini duyurdu.
Sürekli olarak nükleer tehdide maruz kaldıklarını ifade eden Kim, nükleer silahları meşru müdafaa için kullanacaklarını belirtirken bu durumun kimseye tehdit oluşturmayacağını savundu.
Kim, Kuzey Kore'nin bir sorumlu bir nükleer silah devleti olduğunu da sözlerine ekledi.
Peki Kuzey Kore Ordusu'nun caydırıcılığı ve bölgesel etkinliği ne derecede?
Ülkelerin askeri gücünü inceleyen Global Fire Power verilerine göre Kuzey Kore dünyada en güçlü ordular arasında 36. sırada yer alıyor.
26 milyon nüfusa sahip ülkede 1.2 milyon kişi silah altında.
Bunun yanı sıra Yaklaşık 700 bin kişilik yedek personel, 100 bin kişilik paramiliter oluşum bulunuyor.
Personellerin çoğunu kara kuvvetleri oluşturmakla beraber, hava kuvvetlerinde de 110 bin personelin yer aldığı değerlendiriliyor.
Şartların zorlanması durumundaysa 9 milyona yakın kişinin seferberliğe müsait olacağı rapor ediliyor.
Kuzey Kore'nin Kara Kuvvetleri'nin ağırlığını zırhlı araçlar ve tanklar oluşturuyor. 24 binden fazla zırhlı araç, 6 bine yakın tank ve yaklaşık 9 bin topçunun envanterde bulunduğu biliniyor.
3 bine yakın çok namlulu roket atar da caydırıcı bir güç olarak mevcut.
Kuzey Kore Hava Kuvvetleri'nde 951 uçak mevcut. Bunların 420'si savaş, 132'si saldırı uçağı.
1 kargo uçağı, 173 eğitim uçağı ve 20 savaş helikopteriyle birlikte gelişen teknolojiyle, insansız hava araçları üzerine çalışmalar sürüyor.
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI FURYASINA KUZEY KORE DE KATILDI
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 2023 yılında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla bir araya gelerek başkent Pyongyang'da düzenlenen silah fuarını gezmiş;
Fuarda Kuzey Kore'nin yeni insansız hava araçları sergilenmişti.
Güney Kore savunma kaynakları, dronların, ABD menşeili MQ-9 Reaper ve Global Hawk'ın model alınarak geliştirildiğini belirtti.
Ukrayna Savaşı'yla birlikte Rusya'yla diplomatik ilişkileri daha da gelişen Kuzey Kore'nin Rusya'nın insansız hava aracı filosundan da faydalanabileceği değerlendiriliyor.
Nitekim Lancet kamikaze dronlarının Ukrayna cephesindeki başarısı ve düşük maliyeti birçok devlete ilham olmuş durumda.
Kuzey Kore yönetiminin dron filolarıyla ilgili nitelik ve nicelik bilgisiyse oldukça kısıtlı.
Bu durum da bölgedeki düşmanları olan Güney Kore, Japonya ve ABD başta olmak üzere birçok devlet için öngörülemez bir tehdit olarak değerlendiriliyor.
Ordunun donanma gücüyse başta ABD olmak üzere bölgesel ve küresel rakiplerine kıyasla oldukça sınırlı. Toplam 505 birimde, uçak gemisi, helikopter gemisi ve Destroyer bulunmuyor.
169 devriye gemisi, 35 denizaltı, 4 korvet, 1 mayın gemisi ve 1 fırkateyn bulunuyor. Diğerleriyse hücum botları ve küçük çaplı saldırı araçları olarak göze çarpıyor.
FÜZELER 15 BİN KİLOMETREYE KADAR ULAŞABİLİYOR
Kuzey Kore ordusunun ana gücünü kara kuvvetleriyle birlikte kuşkusuz nükleer başlıklar takılabilen kıtalararası balistik füzeleri oluşturuyor.
Japonya Savunma Bakanlığı verilerine göre, Kim'in ordusu Nodong'dan Hwasong-18'e kadar 1500 kilometreden 15 bin kilometreyi aşan füzelere sahip ve ana yatırımlarını füzeler üzerinden yapıyor.
Uzmanlar Kuzey Kore'nin 30 ila 40 adet nükleer başlığa sahip olduğunu değerlendiriyor.
Bu başlıkların çoğu kısa ve orta menzilli balistik füzelere entegre edilebilecek durumda.
Kuzey Kore, bugüne kadar 6 büyük nükleer test gerçekleştirdi. Son büyük test 2017'de yapıldı ve bu test hidrojen bombası olabileceği iddialarıyla dikkat çekti.
Test sahasına yakın bir yerde 6.3 şiddetinde deprem meydana gelmesi, bombanın gücüyle ilgili tehlikeli ipuçları verdi.
Kuzey Kore'nin nükleer silah geliştirme kapasitesi hala büyük oranda gizli tutuluyor.
Ancak ülkenin sürekli olarak silah teknolojilerini geliştirdiği ve test ettiği göz önüne alındığında, 2024'teki nükleer gücü dünya genelinde ciddi bir endişe kaynağı olarak görülüyor.
ENVANTERİN BÜYÜK BİR ÖLÜMÜ SSCB VE ÇİN ÜRETİMİ
Kuzey Kore Ordusu envanterinin çoğunluğunu Sovyetler Birliği ve Çin üretimi araçlar oluşturuyor.
Ekipmanların modernize edilmesi konusundaysa ciddi sıkıntılar var.
Zira komünist rejim ve tehditkar açıklamalar sebebiyle Kuzey Kore, ABD başta olmak üzere birçok batı ülkesi tarafından silah ambargosu altında.
1980'lerin başında nasıl olduğu bilinmeyen bir şekilde ülkeye MD 500 tipi nakliye helikopterleri de sokulmuştu..
Bu durum gizemini korurken, konuya ilişkin açıklama yapılmamasıysa dikkat çekici.
Normal şartlarda Kuzey Kore Ordusu'nun olası bir savaşta daha modern ekipmanlara sahip Güney Kore ordusuyla çetin bir savaşa girebileceği ancak çatışmalara Japonya ve ABD'nin müdahil olması durumunda mağlubiyetle karşı karşıya kalabileceği değerlendirilebilir.
Kuzey Kore'nin hava savunma gücünün de yetersiz olması bu ihtimali güçlendiriyor.
Ancak denkleme nükleer güç eklendiğinde devasa bir yıkım olmadan Kuzey Kore'nin mağlup edilmesinin mümkün olmadığı söylenebilir.
BARTU EKEN KANAL7 DIŞ HABERLER SERVİSİ
Gönder