adscode
adscode
adscode

Lapseki Şeftalileri Rusya'da Büyük İlgi Görüyor

Lapseki ilçesinde üretilen şeftaliler, Rusya'da büyük ilgi görüyor. Kilosu 35 liradan satılan şeftaliler, üreticileri memnun ediyor.

Lapseki Şeftalileri Rusya'da Büyük İlgi Görüyor

Lapseki ilçesinde yetişen şeftaliler, aroması, büyüklüğü ve görüntüsüyle özellikle Rusya'da büyük ilgi görüyor. Kilosu 35 liradan satılan şeftali, üreticilerin yüzünü güldürdü.

Geçen yıl coğrafi tescil işaretli Lapseki şeftalisinde yaklaşık 90 bin ton arası şeftali ihracatı gerçekleşirken, bu yıl ise bu rakamın yaklaşık 100 bin ton olması bekleniyor. Çanakkale'nin Lapseki ilçesi, kirazı ve şeftalisiyle önemli bir rekolte ve pazar payına sahip. Kiraz sezonunun sona erdiği ilçede şeftali hasadı ise başladı. Şeftali denince akla Lapseki ilçesi ve Umurbel beldesi geliyor. Yetkililere göre, yörede bu yıl 40 bin dekar alanda 150 ton arasında şeftali üretimi yapılacak. Üreticiler, şeftalinin 30 ile 35 lira arasında satılmasından memnun.

Lapseki ilçesinde toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen coğrafi tescilli işarete sahip şeftali, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Aromasıyla, büyüklüğüyle ve görüntüsüyle dikkat çeken şeftaliler, özellikle Ruslar tarafından da bol bol tüketiliyor. Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, şeftali hasadının devam ettiğini belirterek, üretimin pik seviyeye ulaşacağını söyledi.

İhracatın arttığını ve Lapseki şeftali ve nektarinlerinin tercih edildiğini belirten Kaçan, ürün farklılığını coğrafi işaretle vurguladıklarını ifade etti. Üretici Hikmet Şahin ise fiyatların iyi olduğunu, mal kalitesinin yüksek olması durumunda fiyatların karşılandığını belirtti. Umurbey'de meyvenin bol olduğunu dile getiren Şahin, fiyatlardan memnun olduklarını söyledi.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder