Macron İttifakında Tartışma: Edouard Philippe ve Le Pen Arasındaki Gizli Akşam Yemeği

Fransa'da erken genel seçimlerin ardından Macron ittifakında yer alan Edouard Philippe ve aşırı sağcı Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen arasında yaşanan gizli akşam yemeği tartışmaları gündemde.

Fransa'da erken genel seçimlerin gerçekleşmesiyle birlikte Macron ittifakının kaybedenlerinden biri olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi, sol partiler ve cumhuriyetçilerle hükümet kurma çabaları içerisindeyken, ittifakta yer alan Horizon Partisi Genel Başkanı Edouard Philippe'in aşırı sağcı Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen ile akşam yemeğine çıkması büyük tartışmalara neden oldu.

Gizli Akşam YemeğiFransız gazetesi Liberation'ın ortaya çıkardığı habere göre, Macron ittifakında yer alan Horizon Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Edouard Philippe, Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ve eski milletvekili Thierry Solere aralık ayında aşırı sağcı RN lideri Le Pen ve RN Başkanı Jordan Bardella ile "gizli" akşam yemeklerinde buluştular. Bu buluşmanın ülke genelinde büyük tartışmalara yol açtığı belirtildi.

Tehlikeli Akşam YemeğiGazetenin "Macroncuların ve RN'nin gizli yemekleri: Tehlikeli ilişkiler" başlığı altında verdiği haberde, Philippe'in Le Pen ile yaptığı akşam yemeğine dair detaylar kamuoyuyla paylaşıldı. Philippe, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Le Pen ile yemeğin sonunda derin fikir ayrılıkları yaşadıklarını belirtti. Ancak içişleri Bakanı Gerald Darmanin, Philippe'in bu adımını eleştirerek, kendi duruşunun farklı olduğunu vurguladı.

Fransa SeçimleriFransa'da son üç seçimdir oylarını artıran aşırı sağcı RN partisinin yükselişi, Macron'un erken genel seçim kararı almasına neden olmuştu. Ancak seçim sonuçlarıyla hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluğa ulaşamadığı için koalisyon hükümeti kurma süreci devam etmektedir. Macron ittifakının içindeki isimlerin aşırı sağcılarla gizli ilişkiler içinde olması ise siyasi çevrelerde endişe yaratmaktadır.