adscode
adscode
adscode

Macron ve Netanyahu arasında 'Silah ambargosu' kavgası! Ortaklar arasında kriz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, vekilleri ve başta İran'a karşı 'medeniyet' için savaştığını savunarak başta Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron, Batı liderlerinden silah ambargosu yapanlara 'ayıp' dedi.

Macron ve Netanyahu arasında 'Silah ambargosu' kavgası! Ortaklar arasında kriz

Netanyahu, İngilizce yayınladığı görüntülü mesajında Macron'a hitap ederek Gazze'de Hamas, Lübnan'da Hizbullah, Yemen'de Husiler, Irak ve işgal altındaki Batı Şeria'da vekil güçler bunların arkasındaki İran'a karşı "7 cephede savaştığını" söyledi.

"MACRON VE DİĞER BATI LİDERLERİNE AYIP"

İsrail'e "200 balistik füze atan barbar İran'a karşı tüm medeni dünyanın yanında yer alması gerektiğini" ileri süren Netanyahu, "Buna karşın Macron ve diğer Batı liderleri İsrail'e karşı silah ambargosu çağrısı yapıyor, ayıp onlara." ifadesini kullandı.

"İSRAİL SADECE KENDİ İÇİN DEĞİL TÜM DÜNYANIN BARIŞI İÇİN SAVAŞACAK"

Yanında duranlara teşekkür eden karşı çıkanları küçümseyen Netanyahu "destekleri olsun olmasın zafer kazanacaklarını" savunarak "İsrail sadece kendi için değil tüm dünyanın barışı ve güvenliği namına bu savaş kazanılana kadar savaşacak." dedi.

Netanyahu, İsrail'in "güvenliğini" öne sürerek 7 Ekim 2023'ten bugüne başta Gazze, Batı Şeria, şimdi Lübnan'da yol açtığı insani ve bölgesel felakete değinmedi. İsrail'in Gazze'ye bir yıldır süren saldırılarıyla 17 bini çocuk yaklaşık 12 bini kadın 42 bine varan Filistinli can verdi.

İsrail medyası: İran'a büyük ve şiddetli bir saldırı yapılacakİsrail medyası: İran'a büyük ve şiddetli bir saldırı yapılacak

MACRON'DAN NETANYAHU'YA CEVAP GELDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tel Aviv hükümetine silah ambargosu çağrısına yanıt veren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ifadelerinin "aşırıya kaçtığını" belirtti.

Fransız basınındaki haberlere göre Macron, İsrail'e yönelik silah ambargosu çağrısı hakkında Netanyahu'nun yorumlarını yanıtladı.

"NETANYAHU'NUN SÖZLERİ ÇOK AŞIRIYA KAÇIYOR"

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa'nın İsrail'in sarsılmaz dostu olduğu vurgulanarak, "Netanyahu'nun sözleri çok aşırıya kaçıyor ve bunun, Fransa ile İsrail arasındaki dostlukla alakası yok." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, ayrıca, Macron'un Fransa'nın İsrail'in güvenliğine bağlı olduğunu, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'a bizzat kendisinin söylediği kaydedildi.

Elysee Sarayı'nın açıklamasında, Macron'un, ülkesinin İran veya ona yakın vekil güçlerin herhangi birinin İsrail'e saldırmasına izin vermeyeceğini ve güç kullanması durumunda her zaman Fransa'yı karşılarında bulacağını söylediği aktarıldı.

MACRON AMBARGO ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında kullanacağı silah sevkiyatını durdurma çağrısında bulunmuştu.

Bölgede önceliğin siyasi bir çözüme geri dönmek ve Gazze'deki saldırılarda kullanılacak silahların ambargolanması gerektiğini belirten Macron, İsrail'in, uluslararası hukuk ve insani hukuka uyarak kendisini savunması gerektiğini ifade etmişti.

Macron, "sivil halkı feda ederek terörle mücadele edilmeyeyeceğini" vurgulayarak "Lübnan, yeni bir Gazze olamaz." ifadesini kullanmıştı.

 

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder