adscode
adscode
adscode

MAİB Makine İhracatı Yılın İlk Yarısında 13,5 Milyar Doları Buldu

MAİB tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin makine ihracatı 13,5 milyar dolara ulaştı. İhracatta yaşanan düşüşe rağmen dengeli bir yarı yıl geçirildiği belirtildi.

MAİB Makine İhracatı Yılın İlk Yarısında 13,5 Milyar Doları Buldu

MAİB tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin makine ihracatı yılın ilk yarısında 13,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde ihracatta yüzde 4,1 düşüş yaşanırken, son 12 aylık dış satım da yüzde 0,4 azalarak 27,8 milyar dolar oldu.

Avrupa'da yaşanan durgunluk ve yatırımcı talebindeki düşüşe rağmen Türkiye, en çok makine ihracatı gerçekleştirdiği Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya'ya ihracatta daralma yaşadı. Ancak Kuzey Amerika'da yüzde 24, Latin Amerika'da yüzde 11 ve Asya'da yüzde 14'lük ihracat artışıyla denge sağlandı.

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yarı yılın öngörülerin gerçekleştiğini belirterek, küresel sanayi faaliyetlerindeki yavaşlamaya rağmen dengeli bir yarı yıl geçirdiklerini ifade etti.

Karavelioğlu, Türkiye'nin rakip ülkelere kıyasla belirsizliklerin ve sınırlı imkanların olduğu bir ortamda makine üretim ve ihracatında hızlı mesafe aldığını vurguladı.

Özellikle ithalatçıların teşvik sistemiyle daha fazla imkanlara sahip olduklarını ve bu durumun ihracatçıları zorladığını belirten Karavelioğlu, Türkiye'nin dünyanın en büyük makine pazarlarından biri olduğunu ve bu durumun fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Ancak ithalatçıların artan fiyatlarla enflasyonu tetiklediğine ve büyük karlar elde ettiğine dikkat çekti.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder