adscode
adscode
adscode

Malatya'da Kayısı Hasadı Devam Ediyor

Malatya'da lider kuru kayısı üretiminde hasat dönemi sıcak hava koşullarına rağmen devam ediyor.

Malatya'da Kayısı Hasadı Devam Ediyor

Malatya, dünya kuru kayısı üretiminde liderliği elinde bulunduran bir kenttir. Geçtiğimiz hafta başlayan hasat dönemi, bunaltıcı sıcak havaya rağmen sürmektedir.

AB coğrafi işaret belgesi ile kayısının dalından 115'den fazla ülkeye ihracat serüveni ile üreticiler, yıl boyunca baktıkları ağaçlardaki meyveleri toplamaktadır.

Mevsimlik işçilerin çalıştığı bahçelerde toplanan kayısılar, önce kükürtlü islim damına konulmakta ve sonra sergene çıkarılarak güneşte kurumaya alınmaktadır. Bir bölümü natürel, bir bölümü ise işlenmiş olarak hazır hale getirilen kayısılar daha sonra pazarda satışa sunulmaktadır. Bu sezon kuru kayısıda rekolte 107 bin 517 ton olarak tahmin edilmektedir.

Malatya, Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62'sini, yaş kayısı üretiminin yüzde 38'ini, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ını ve dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 55'ini karşılamaktadır.

Kentte yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlarken, kayısıdan ortalama olarak yıllık 450-500 milyon dolar üzerinde gelir elde edilmektedir.

Türkiye ve dünyada bir marka olan Malatya kayısısının ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısısı olduğu bilinmektedir.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder