Malatya'da Kayısı Hasat Sezonu Başladı

Malatya'da hasat sezonunun açılmasıyla birlikte dünya kuru kayısı üretiminin lideri olan şehir, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgeli kayısının ihracatına da başladı.

Malatya'da Kayısı Hasat Sezonu Başladı

Malatya'da bulunan ‘Güneşin altın yumurtası' olarak adlandırılan kayısıların hasat sezonu başladı.

Dünya kuru kayısı üretiminde söz sahibi olan Malatya, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgeli kayısının dalından 115'den fazla ülkeye ihracat serüvenine başladı.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Hasat Bayramı'nda konuşan Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılınç, bu yılın diğer yıllardan farklı olarak daha fazla yaş kayısı ihracatına sahne olacağını belirtti.

Kılınç, Hacı Haliloğlu kayısının dünya genelinde tanınmış ve rekorlar kıran bir tür olduğunu vurgulayarak, tarım teknolojilerinin geliştirilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısının artık sadece Malatya'nın değil, bölge ve ülke ekonomisinin de önemli bir parçası haline geldiğini ifade etti.

Özcan, dünyanın dört bir yanına yapılan ihracatla Malatya kayısısını tüketicilere ulaştırdıklarını ve böylece ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladıklarını belirtti.

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, dünya genelinde yapılan kayısı üretimine ve Türkiye'nin lider konumuna değinerek, Malatya'nın bu alandaki önemine vurgu yaptı.

Vali Ersin Yazıcı ise Malatya çiftçisinin kaliteli ürünler üretme konusundaki kararlılığını vurgulayarak, bu yılki rekoltenin geçmiş yıllara göre daha yüksek olmasından dolayı heyecanlarının arttığını dile getirdi. Hasat bayramında protokol üyeleri tarafından gerçekleştirilen kayısı hasadıyla birlikte, mevsimlik işçilerin de çalışmaları başladı.

Malatya'da 107 bin ton civarında bir rekolte tahmin edilirken, tüccarlara verilen hedefle bu yılın geçmiş yıllara göre daha verimli geçmesi amaçlanıyor.