adscode
adscode
adscode

Mars Yüzeyinde Göktaşlarıyla Oluşan Kraterlerin Sırrı Çözüldü

NASA'nın Mars'a indirdiği InSight aracının verileriyle yapılan araştırmada, Mars yüzeyine her yıl düşen göktaşlarıyla oluşan kraterlerin sırrı çözüldü.

Mars Yüzeyinde Göktaşlarıyla Oluşan Kraterlerin Sırrı Çözüldü

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından Mars'a indirilen sismik inceleme aracı InSight'ın verileri kullanılarak yapılan araştırmada, Mars yüzeyine her yıl 8 metreden büyük krater oluşturan 280-360 göktaşı düştüğü hesaplandı.

Araştırmacılar, göktaşlarının yaklaşık 3 şiddetinde sismik faaliyetler gösterdiğini ancak bunun Mars'taki depremlerden çok daha kısa sürdüğünü belirledi. Daha önce deprem olarak kategorize edilen 80 faaliyetin göktaşı düşmesi sonucu oluştuğu ortaya çıktı. Yapılan incelemede, Mars yüzeyinde her gün en az bir 8 metrelik, her ay en az bir 30 metrelik krater oluştuğu tespit edildi. Araştırmacılar, elde ettikleri verilere göre Mars yüzeyine bir yılda düşen ortalama göktaşı sayısını hesapladılar.

InSight araştırma ekibi, sismik faaliyetleri Mars Yörünge Keşif Aracı'nın kamerasıyla bulduklarını ve göktaşının oluşturduğu kraterin büyüklüğünü faaliyetin şiddeti ve uzaklığından hesapladıklarını belirtti. Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayınlandı. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder