adscode
adscode
adscode

Maviyemiş Üretimi İle Çiftçilerin Kazançları Artıyor

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen maviyemiş üretim projesi sayesinde çiftçilerin gelirleri artıyor.

Maviyemiş Üretimi İle Çiftçilerin Kazançları Artıyor

Kentte fındığın yanı sıra üreticilerin kazançlarının artırılması için yaklaşık 12 yıldır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce maviyemiş üretimine yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bunun sonucunda il genelinde 66 dekar alanda yıllık yaklaşık 33 ton üretim miktarına ulaşıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi'nin yanı sıra Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğinde uygulanan Giresun Kırsal Gelir Kaynaklarının Artırılması Projesi kapsamında da çiftçilere destek verildi. Son 3 yılda 114 çiftçiye 38 bin 400 maviyemiş fidanı dağıtılarak üretim alanı 154 dekara çıkarıldı. Arazilere dikimi yapılan fidanların meyve vermeye başlamasıyla üretimin ilerleyen yıllarda daha da artması bekleniyor.

Espiye ilçesinin Çepniköy köyünde yaklaşık 12 dönüm alanda maviyemiş üreten Kahraman Kaya, maviyemiş üretiminin zevkli ama zahmetli bir iş olduğunu belirterek, ürünün, bahçesinde çalışan yaklaşık 10 kişiye de gelir kapısı olduğunu aktardı.

Kaya, alternatif ürünlerin mutlaka denenmesi gerektiğine işaret ederek, kendisininki gibi boş arazilerin üretime kazandırılmasının önemini vurguladı. Devletten fidan desteği aldığını kaydeden Kaya, bahçesine fidan takviyesinde bulunduklarını ve bu sayede başarılı olduklarını belirtti.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin ilgili olduğunu söyleyen Kaya, organik tarım yaptıklarını ve denetimlerin olduğunu vurgulayarak, devletin kendilerini fidanlarla takviye ettiğini ve bu durumun kendileri için memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Maviyemiş fiyatının değişkenlik gösterdiğini aktaran Kaya, büyük kentlerdeki alıcılara kilogramı 250-300 liradan satış yaptıklarını söyledi.

Tirebolu ilçesinde yetiştiricilik yapan Aziz Gündüz ise devletten destek alarak maviyemiş üretimine başladığını ve şu an üretiminin 1 tona yaklaştığını belirtti. Gündüz, pazarlama sorunu yaşamadıklarını ve siparişlerin sırada beklediğini söyledi. Maviyemiş üretimi ile çiftçilerin gelirlerinin arttığı bu başarılı projenin devam etmesi ve daha fazla çiftçinin desteklenmesi hedefleniyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder