adscode
adscode
adscode

Mayıs Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon verileri ve memur ve emekli maaşlarına ilişkin yapılan değerlendirmeler

Mayıs Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından çarşamba günü, yılın altıncı enflasyon verilerini oluşturacak olan mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı.

Merkez Bankası haziran ayı piyasa katılımcıları anketine göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,64 iken, bu anket döneminde yüzde 43,52 olarak revize edildi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 33,21 iken, bu anket döneminde yüzde 31,79 oldu.

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 21,33 ve yüzde 20,33 olarak gerçekleşti.Tüketici Fiyat Endeksi, ocakta yüzde 6,70, şubat ayında yüzde 4,53, mart ayında yüzde 3,16, nisan ayında 3,18, mayıs ayında ise 3,37 artış göstermişti.Memur ve emeklinin maaş zamları netlik kazanacak.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, memur ve emeklinin temmuz ayında alacağı maaş artışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zengin'e göre, memur ve memur emeklilerinin haziran enflasyonuyla birlikte artışları yüzde 20 civarında olacak. SSK ve Bağkur emeklilerinin aylık artışı ise yüzde 25 seviyelerinde gerçekleşecek. Memur ve emekli maaşlarının belirlenmesinde toplu sözleşme ve enflasyon verileri önemli rol oynamaktadır. SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranı TÜFE'ye bağlı olarak değişmektedir.

Bu yılki maaş artışlarında memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklileri arasındaki farkın temel nedeni, ocak ayında toplu sözleşmeye göre alınan zam oranları ile enflasyon farklarının hesaplanmasıdır.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder