Yaklaşık 50. 000 yıl önce mamutların, dev tembel hayvanların ve bitki yiyen 44 dev "megaotçul" hayvanın neden soylarının tükendiği ele alındı.
Bilim insanları, bu canlıların soylarının tükenmesinden son iki Buzul Çağı boyunca yaşanan şiddetli iklim değişikliği olaylarının sorumlu olduğunu düşünüyordu. Fakat yeni bir çalışma farklı bir "suçlu" üzerinde duruyor: insanlar.
Paleoklimatoloji verileri, korunmuş DNA örnekleri, arkeolojik kanıtlar ve daha fazlasını bir araya getiren kapsamlı bir incelemeyle ilk avcı-toplayıcılardan gelen "insan avcılığının" şu anda mevcut tüm kanıtlar tarafından en çok desteklenen neden olduğunu belirledi. Yeni çalışmada, "Davranışsal olarak modern insanların doğrudan ve dolaylı baskıları için güçlü ve kümülatif bir destek var" sonucuna varıldı. Bilim insanları uzun zamandır mamutların, dev tembel hayvanların ve 44 devasa, bitki yiyen 'megaherbivor'un daha yaklaşık 50. 000 yıl önce neden soylarının tükendiğini tartışıyor. Araştırma sonuçları, bu türlerin neslinin tükenmesinin ardındaki "temel etkenin" insanlar olduğunu gösteriyor. 'Megafauna' olarak adlandırılan 45 kilogram üzerindeki büyük hayvanların, modern çağlardaki ortalamanın üzerindeki yok olma oranları olduğu görülüyor.
Araştırma sonuçlarına göre tarih öncesi insanlar tarafından çok büyük hayvanları yakalamak için tasarlanan antik tuzakların yanı sıra insan kemiklerinin analizleri ve bulunan mızrak uçlarındaki protein kalıntıları, atalarımızın çevredeki en büyük memelilerden bazılarının avlanıp yendiğini göstermektedir. Araştırmacı Jens-Christian Svenning, "Son 50. 000 yıldaki büyük ve çok seçici megafauna kaybı, son 66 milyon yılda benzersizdir" ifadelerini kullandı.
Svenning yaptığı açıklamada, "Önceki iklim değişikliği dönemleri büyük, seçici yok oluşlara yol açmadı" dedi ve "bu da megafauna yok oluşlarında iklimin önemli bir rolü olmadığını savunuyor" dedi.
Svenning'e göre megafaunanın yok olması tüm ekosistemleri baltalayabilir çünkü bu büyük canlılar tohumların dağılmasında, beslenme alışkanlıklarıyla bitki örtüsünün şekillenmesinde ve atıklarıyla besin döngüsüne katkıda bulunmada rol oynuyor. Araştırmacı Svenning, 'Sonuçlarımız aktif koruma ve restorasyon çabalarına duyulan ihtiyacı vurguluyor' dedi.
Svenning, "Büyük memelileri yeniden dünyaya getirerek ekolojik dengelerin yeniden kurulmasına yardımcı olabilir ve megafauna bakımından zengin ekosistemlerde evrimleşen biyolojik çeşitliliği destekleyebiliriz. " diyerek sözlerini noktaladı. .
Gönder