Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "2022 yılı Meteorolojik Afetler Değerlendirmesi" raporuna göre, 2000-2019 arasında dünya genelinde 7 bin 348 doğal afet meydana geldi. Bu afetler 4 milyar 30 bin kişinin hayatına etki etti ve 1 milyon 230 bin can kaybına neden oldu. Söz konusu 19 yılda dünyada 3 bin 254 sel, 2 bin 43 fırtına, 552 şiddetli deprem, 432 ekstrem sıcaklık, 376 heyelan ve 338 kuraklık olayı yaşandı.
Bu afetlerin büyük bir kısmı Çin, ABD, Hindistan, Filipinler ve Endonezya gibi ülkelerde gerçekleşti.Türkiye'nin de büyük bir coğrafyaya ve farklı iklim bölgelerine sahip olduğu ve burada da birçok şiddetli meteorolojik olayın afete dönüştüğü belirtiliyor.
Ankara Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Somuncu, meteorolojik olaylardan kaynaklanan afetlerin sayısının arttığını ve iklim değişikliğinin bu afetleri tetiklediğini ifade ediyor. İklim değişikliğine bağlı afetlerin biyolojik çeşitliliğin azalmasında önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor. Mercan resiflerinin azalması, balık popülasyonundaki düşüş ve ekosistemdeki değişimler gibi etkilerden bahsediliyor. İçişleri Bakanlığı AFAD'ın iklim değişikliğine bağlı afetleri önleme ve mücadele çalışmaları hakkında da bilgi veriliyor.
Antalya ve Trabzon için hazırlanan yerel eylem planlarına dikkat çekilerek, afet risklerinin azaltılması ve iklime uyum konusunda yapılan çalışmalar öne çıkarılıyor.
Gönder