adscode
adscode
adscode

Meyve ve Sebze Sektörü 2024 İhracat Hedefine Doğru Yola Çıktı

Meyve ve sebze sektörü, 2024 yılında belirlenen 6 milyar dolarlık ihracat hedefine doğru ilerliyor. İlk yarıda hedefin yüzde 51'ini gerçekleştiren sektör, önemli bir başarıya imza attı.

Meyve ve Sebze Sektörü 2024 İhracat Hedefine Doğru Yola Çıktı

2024 yılı için 6 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirleyen meyve ve sebze sektörü, 2024 yılının ilk yarısında bu hedefin yüzde 51'ini gerçekleştirdi.

Yaş meyve sebze ihracatı yüzde 1 artarak 1 milyar 718 milyon dolara ulaşırken, meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 20 artışla 1 milyar 290 milyon dolara yükseldi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye'de 60 milyon ton taze meyve sebze üretildiğini belirterek, ihracatın üreticiler için önemli bir sigorta olduğunu vurguladı. Ülkenin lezzetlerini dünyaya tanıtarak döviz kazandıklarını ve üreticilere destek olduklarını ifade etti. Uçak, sektörün dünya birincisi olduğu ürünleri sıralayarak, Türk meyve ve sebzelerinin kalitesini vurguladı.

Turkish Tastes projesi ve UR-GE çalışmalarıyla ihracatlarını artırmayı hedeflediklerini belirterek, uzakdoğu ülkelerine yönelik fuarlara katılacaklarını açıkladı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin 2024 yılının ilk yarısında ihracatının yüzde 4 artışla 618 milyon dolara çıktığını belirten Uçak, domatesin taze meyve sebze ihracatında zirvede, elma suyunun ise mamul ihracatta lider olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkenin Rusya Federasyonu olduğunu ve ABD'nin meyve sebze mamulleri ihracatında lider olduğunu belirten Uçak, Almanya'nın da önemli bir pazar olduğunu ifade etti. Irak'a yapılan ihracatın yüzde 200 arttığını ve Almanya'nın da meyve sebze mamulleri ihracatında ikinci büyük pazar olduğunu sözlerine ekledi.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder