adscode
adscode
adscode

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Önderliğinde Gerçekleşen Tarihi Mahkûm Takas Operasyonu

MİT'in liderliğinde gerçekleşen tarihi mahkûm takas operasyonu detaylarıyla anlatıldı.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Önderliğinde Gerçekleşen Tarihi Mahkûm Takas Operasyonu

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) gözetiminde Ankara’da Rusya ve Batı arasında gerçekleşen mahkûm takasında yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Amerikan basınında çıkan haberlere göre Soğuk Savaş’tan bu yana gerçekleşen en büyük takas için görüşmeler perde arkasında yaklaşık iki yıldır devam ediyordu.

Asrın takası, Rus ve Amerikan istihbaratlarının toplantıları, uluslararası zirvelerde gerçekleşen gizli görüşmeler ve liderlerin telefon görüşmelerindeki pazarlıklarıyla filmlere konu olacak cinsten bir sürecin sonunda gerçekleşti.Amerikan New York Times ve Wall Street Journal gazetelerinin sürecin detaylarını içeren haberlerine göre, takas anlaşmanın nihai hedefi ABD açısından Paul Whelan, Rusya açısından ise Vadim Krasikov’un serbest bırakılmasıydı. SÜREÇ CENEVRE’DE BAŞLADIHer şey 16 Haziran 2021’de Cenevre’de gerçekleşen ABD-Rusya zirvesinde başladı.

Burada bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Vladimir Putin, iki ülke arasındaki mahkûm sorunlarıyla ilgili istihbarat teşkilatları arasında diyalog hattı kurulması konusunda anlaşmaya vardı. ABD sürecin en başında 2018’de Rusya’da casusluk suçlamasıyla tutuklanan Paul Whelan’ın serbest bırakılmasını amaçlıyordu. Ne var ki Washington yönetiminin elinde Whelan’a karşı Rusya’yı takasa ikna edebilecek bir tutuklu yoktu.

Aralık 2022’de Slovenya’da iki Rus casusun tutuklanması, ABD yönetimini harekete geçirdi ve CIA Rusya’ya Whelan karşılığında iki casusun takasını teklif etti ama Rusya reddetti.

GAZETECİNİN TUTUKLANMASIABD savunma ve dışişleri yetkilileri, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a küçük çaplı bir takas yerine birçok ismin dahil edileceği bir anlaşmanın Rusya’dan olumlu karşılık bulabileceğini raporladı. Geri kalan metni özgünleştirerek devam ettirin. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin