adscode
adscode
adscode

Mut'ta Sofralık Kayısı Üretimi ve İhracatı

Mut ilçesinde bu yıl yapılan sofralık kayısı üretimi ve ihracatı hakkında bilgiler.

Mut'ta Sofralık Kayısı Üretimi ve İhracatı

Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin büyük çoğunluğu Mut’ta gerçekleşiyor. Mut kayısısının coğrafi işaretli olduğu bilinmektedir. Bu yıl açık alanda yapılan hasat, 79 bin dekar alanda gerçekleştirildi ve rekoltenin 200 bin ton, ihracatın ise 100 bin ton olduğu belirlendi.

Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Zeki Cüce, kayısı fiyatlarının turfanda dönemde yüksek olmasına rağmen daha sonra düşmesinin üreticiler açısından sıkıntı yarattığını ifade etti. Geçen yıl meyve suyu fiyatlarının düşük olmasına rağmen bu yıl daha da düşmesinin üreticileri endişelendirdiğini belirtti.

Cüce, Mut kayısısının kalitesinin dünya çapında tanındığını ve marka haline geldiğini vurgulayarak, bu yılki rekoltenin düşük olmasına rağmen kalitenin arttığını dile getirdi. İhracatın Romanya, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine yapıldığını söyledi. Mut Ziraat Oda Başkanı Muharrem Yılmaz da, ilçede 79 bin dekar alanda kayısı üretimi yapıldığını ve çoğunluğunun sofralık olduğunu belirtti. Yılmaz, Mut kayısısının erkenci bir tür olduğunu ve nisan sonundan haziran sonuna kadar devam ettiğini açıkladı.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder