Geçtiğimiz hafta NASA, bir çift 'gezegen öldürücü' asteroitin Dünya'nın yakınından geçerken videoya alındığını duyurdu. Birisi yakın zamanda keşfedilirken, diğeri kendi uydusunu çekiyordu.
ABD Uzay Ajansı'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan (JPL) bilim insanları, bu devasa uzay kayalarını 230 metre genişliğindeki Goldstone Güneş Sistemi Radarı aracılığıyla takip edip görüntülerini aldılar ve boyutlarını ölçtüler.
Gezegenimize en yakın konumuna 13 gün önce gelmesinden sadece 150 metre uzunluğunda, 'uzun ve köşeli' bir nesne olduğu belirlenen 2024 MK asteroiti ilk kez tespit edildi. Diğer yandan Perşembe günü 1. 6 kilometre genişliğindeki 2011 UL21 asteroiti, yaklaşık 3 kilometre uzakta yörüngede dönen bir 'aycık' ile birlikteydi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2024 MK adlı asteroitin geç tespit edilmesine tepki göstererek potansiyel tehlikelere dikkat çekti. NASA ise asteroitlerin gelecekte gezegenimize tehdit oluşturmayacağını belirtti.
Gezegen bilimci Dr. Lance Benner, bu tür kıl payı kurtulma olaylarının artık nadir olduğunu ve NASA'nın bu durumu en iyi şekilde değerlendirmek için çalıştığını ifade etti. Gezegen katili asteroitlerin yüzey özellikleri incelenirken, potansiyel tehlikeler de önlem olarak alındı.
Uzayda her an yeni keşifler yapılırken, bilim insanları bu tür asteroitlerin izlenmesi ve potansiyel tehlikelerin belirlenmesi konusunda uyarılarda bulunuyor. NASA'nın çalışmaları sayesinde, gezegenimize yönelik olası tehditlerin önüne geçilebileceği belirtiliyor. .
Gönder