adscode
adscode
adscode

OMÜ İnşaat Mühendisliği Projesi TÜBİTAK'tan Destek Alacak

OMÜ'den yapılan proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü. Proje, trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla yapay zeka tekniklerini kullanarak sürücüleri bilinçlendirmeyi hedefliyor.

OMÜ İnşaat Mühendisliği Projesi TÜBİTAK'tan Destek Alacak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Kırbaş liderliğindeki proje, yüksek lisans öğrencisi Akif Akbulut tarafından hazırlandı. Proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu ve 1002 Hızlı Destek Programı kapsamına alındı.

Proje, trafik yoğunluğunun yaşandığı virajlarda şerit ihlali yapan sürücüleri bilinçlendirmek ve yapay zeka desteğiyle geliştirilen sistemle trafik yoğunluğunu azaltmak için çözüm önerileri sunuyor. Araştırmada yapay zeka teknikleri kullanılarak sürücülerin kurallara uyumunu arttırmanın yolları belirlenecek. Projenin amacı, kara yollarının kapasitesini daha verimli kullanabilmek. Viraj ve kavşak gibi noktalarda sürücülerin yaptığı şerit ihlali nedeniyle yol kapasitesi tam anlamıyla kullanılamamaktadır. Bu proje ile sürücülere doğru sürüş alışkanlıkları kazandırılarak yol verimliliği arttırılacak. Doç.

Dr. Kırbaş, projenin gelecek aşamalarında sahada veri toplanacak, yapay zekayla analiz edilecek ve bilgisayar simülasyon programıyla sonuçlar elde edilecek. Bu sayede trafikte daha akıllı bir ulaşım sistemi oluşturulacak ve sürücülerin trafik kurallarına uyumunu artıracak bir altyapı sağlanacak. Proje, trafikte dikkat dağınıklığını ve kafa karışıklığını azaltarak sürücülerin daha güvenli ve verimli bir şekilde yol almasını sağlayacak. Tüm bunlar, trafik problemlerinin azaltılmasına önemli bir katkı sunacak.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder