adscode
adscode
adscode

Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yapay Zeka Devreye Giriyor

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarını erken tespit etmek için yapay zeka destekli bir proje geliştirdi.

Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yapay Zeka Devreye Giriyor

Yaz mevsimiyle birlikte sıcaklık artışı ve düşen nem değerleri, orman yangınları için uygun koşullar oluşturuyor. Orman Genel Müdürlüğü, 776 kuleden gözetleme yaparken, yapay zeka destekli 184 kuleden bilgi akışı sağlıyor.

Vatandaşların ihbarları değerlendirilerek yangın yüzde 90'ının meydana geldiği yaz aylarında insansız hava araçlarıyla yangına hassas bölgeler izleniyor. Son olarak Koç Holding ile yapılan işbirliğiyle "Dinamik Yangın Risk Yönetimi" projesi geliştirildi. Geçmiş yangın verileri kullanılarak yüksek risk altındaki bölgeler belirlendi ve 3 günlük yangın riski tahmini yapabilen bir yazılım geliştirildi. Proje tüm Türkiye genelinde uygulanmaya başlandı. Orman yangınlarına müdahalede başarı oranını artırmayı hedefleyen bu proje, gelecekte yangın tespiti ve müdahalesi konusunda da geliştirilecek. Vatandaşlardan da anız ve bahçe temizliği yapmamaları konusunda uyarı yapılırken, orman yangınlarına karşı daha etkili önlemler alınması amaçlanıyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder