adscode
adscode
adscode

Orta Gelir Tuzağından Kurtulma Yolunda Ülkelerin Karşılaştığı Engeller

Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin orta gelir tuzağından kurtulma yolunda karşılaştıkları engelleri açıkladı.

Orta Gelir Tuzağından Kurtulma Yolunda Ülkelerin Karşılaştığı Engeller

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, gelişmekte olan ülkeler, orta gelir tuzağından kurtulma yolunda ciddi engellerle karşı karşıya.

Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 100'den fazla ülkenin yüksek gelir statüsüne geçme çabalarının engellendiği belirtildi.

1990'dan bu yana sadece 34 orta gelirli ekonominin yüksek gelir statüsüne geçtiği ve bunların üçte birinden fazlasının Avrupa Birliği'ne entegrasyon veya petrol gelirlerinden yararlanma gibi faktörlerle bu başarıyı elde ettiği ifade edildi.

2023'ün sonunda 108 ülkenin orta gelirli olarak sınıflandırıldığı ve bu ülkelerin kişi başına düşen yıllık GSYH'sinin 1136 dolar ile 13 bin 845 dolar arasında değiştiği belirtildi.

Bu ülkelerin küresel nüfusun yüzde 75'ine denk gelen 6 milyar insana ev sahipliği yaptığı ve küresel GSYH'nin yüzde 40'ından fazlasını ürettikleri vurgulandı.

Ancak, söz konusu ülkelerin orta gelir tuzağından kurtulma konusunda hızla yaşlanan nüfus, artan korumacılık eğilimleri ve enerji dönüşümü gibi zorluklarla karşı karşıya oldukları belirtildi.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder