adscode
adscode
adscode

Orta ve Doğu Karadeniz'de Fındık Hasatı İçin Son Hazırlıklar

Üreticiler, fındık hasadı öncesinde verim ve kaliteyi artırmak için yerden toplama yöntemine odaklanıyor.

Orta ve Doğu Karadeniz'de Fındık Hasatı İçin Son Hazırlıklar

Orta ve Doğu Karadeniz'de fındık üretim ve ihracatında adından söz ettiren üreticiler, ağustosun ilk haftasında sahil kesiminde başlaması planlanan hasat için son hazırlıklarını tamamlıyor.

İlgililer, üründe verim ve kaliteyi artırma çalışmaları kapsamında üreticilere, hasat konusunda aceleci davranılmaması, fındığın tam olgunlaştıktan sonra yerden toplanması yönündeki uyarılarını sürdürüyor.

Trabzon Ticaret Borsasınca (TTB) 11 yıl önce başlatılan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" çerçevesinde "Fındığı daldan değil yerden toplayın" sloganıyla kampanya yürütülüyor. Üreticilere her yıl hasat öncesinde çeşitli uyarıların yer aldığı afiş ve broşür dağıtılıyor, bilgilendirme yapılıyor.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, fındık hasadı öncesinde üreticilere, fındığı tam olgunlaştıktan sonra yerden toplamaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Ergan, en kaliteli ve randımanlı fındığın yerden toplandığını vurgulayarak, hasat öncesinde temizlik ve hazırlık çalışmalarının önemine dikkat çekiyor. Ordu'da Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da üreticilere erken hasat yapılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Akça, fındığın erken toplanması durumunda randıman kaybı yaşanabileceğini belirterek, yerden toplama yönteminin maliyetleri düşürdüğünü ve kaliteyi artırdığını ifade ediyor. Giresun'da yapılan çalışmalar da yerden hasat yönteminin daha faydalı ve avantajlı olduğunu ortaya koyuyor. Yerden hasat edilen fındığın randımanı daha yüksek olurken, ürünün kalitesinin de arttığı görülüyor.

Fındık hasadı öncesinde yapılan uyarılar ve bilgilendirmeler, üreticilerin daha bilinçli bir şekilde hasat yapmalarını ve ürünlerinin kalitesini artırmalarını sağlıyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder