Osmanlı'dan Günümüze Aşure Geleneği

Mevlevihane, 99 yıl aradan sonra ilk aşure kaynatma merasimine ev sahipliği yaptı. İnsan ve İrfan Vakfı öncülüğünde gerçekleşen etkinlik, farklılıkların tatlandığı bir birlik hali sunuyor.

Osmanlı'dan Günümüze Aşure Geleneği

Osmanlı'dan günümüze uzanan aşure geleneği, Kasımpaşa Mevlevihanesi'nde canlandı.

Vakfın öncülüğünde düzenlenen "Kerbela Şehitleri Ruhuna Muharremin Bereketine Aşure Merasimi"nde, 99 yıl aradan sonra tarihi yapıda ilk aşure kaynatıldı. Aşure kazanları başında okunan Kelime-i Tevhid ve dualar, birlik ve beraberliğin simgesi haline geldi. Mevlevihane, asırlar öncesine dayanan tarihi bir yapı olup, 1979 yangınında tamamen yok olmuş ancak özgün haliyle yeniden inşa edilmiştir.

Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Fatih Çıtlak, aşurenin sadece bir yiyecek olmadığını, farklı malzemelerin bir araya gelerek birlikte tatlanması halini simgelediğini belirtti. Çıtlak ayrıca, aşurenin hazırlık aşamasında okunan duaların ve tevhidin, bu merasimin manevi boyutunu vurguladığını ifade etti.

İnsan ve İrfan Vakfı'nın, toplumun farklı kesimlerinden gönüllülerin imece usulüyle bir araya gelerek bu gibi etkinlikleri gerçekleştirdiğini ve bunun sadece Allah için yapıldığını vurguladı.

Aşure geleneğinin Osmanlı'dan günümüze uzanan bir geçmişi olduğunu dile getiren Çıtlak, bu güzellikleri sadece göstermek için değil, insanlara ilham vermek amacıyla ortaya koyduklarını belirtti. Aşure geleneğinin kültürel bir birlik ve beraberlik simgesi olduğunu vurgulayan Çıtlak, herkesi bu güzel geleneği yaşatmaya ve paylaşmaya davet etti.

Bakmadan Geçmeyin