adscode
adscode
adscode

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda İşletmelerinde Yeni Dönem: Karekod Uygulaması

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinde karekod uygulaması başlatıyor. Tüketiciler ürünleri kasaya götürmeden önce bilgilere erişebilecek. Detaylar haberimizde...

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda İşletmelerinde Yeni Dönem: Karekod Uygulaması

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinde yeni bir dönemi başlatıyor: 'Karekod Uygulaması'. Bu yenilikle birlikte, zincir marketler ve diğer gıda işletmelerinde karekod teknolojisi kullanılmaya başlanacak. Artık, tüketiciler ürünleri kasaya götürmeden önce tüm bilgilere erişebilecek. Peki, bu yeni uygulama nasıl kullanılacak ve ne gibi avantajlar sunacak? İşte tüm detaylar. ' Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinde karekod uygulaması başlatıyor. Tüketiciler ürünleri kasaya götürmeden önce bilgilere erişebilecek.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Baki Öztürk, konuyla ilgili merak edilenleri şöyle açıkladı: “Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için başlatılan karekod uygulaması, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirildi.

Bu uygulamanın amacı, vatandaşların satın aldıkları ürünlerin ilk üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar olan süreçte güvenilirliğini kolayca sorgulayabilmelerini sağlamaktır.

"Tüketicinin yapması gereken tek şey “Tarım Cebimde” uygulamasını telefonuna indirip, “Gıda Kontrol” menüsünden “İşletme Denetim Sorgulama” seçeneğine tıklamaktır. Daha sonrasında kamerası ile karekodu okutmalıdır.

Her işletmenin kendine özel karekod içeren görselleri sayesinde tüketici, işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan, adres ve en son denetim tarihi bilgilerine rahatlıkla ulaşılabilecek. İşletmeler https://guvenilirgida. tarimorman.

gov.tr adresi üzerinden “İşletme Karekod Oluşturma" linkine tıklayıp gerekli bilgilerini doldurduktan sonra kendilerine özel karekod belgesini oluşturabilirler ve bunları vatandaşların rahatlıkla görebileceği ve sorgularını yapabileceği yerlere asabilirler. Tarım Cebimde uygulaması aslında sadece gıda işletmelerinin en son ne zaman denetlendiğini göstermiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi bilgilerinden, yetiştirilen ürün bilgilerine kadar birçok bilgiyi gösteren bir uygulama. Sürekli olarak da Tarım Bakanlığı tarafından geliştiriliyor.

İşletme Denetim Sorgulaması’nda şu anda en son denetimin bilgileri yer almakta ancak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da karekod sonucunda sadece tarihin değil denetim sonucunun da yer alacağını ve bu konuda da çalışmanın en hızlı şekilde sonuçlanacağını söylemektedir.

Yani taklit veya güvenilirliğinden şüphe duyulan bir ürünle karşılaşıldığında vatandaşların yapacağı ihbar sonucunda yapılan denetim sonuçları da yakın zamanda karekod sorgulaması sonucunda görülebilecek. Getirilen uygulamanın en önemli faydası ürün ve işletmenin güvenilirliğinin vatandaş tarafından rahatlıkla sorgulanabilmesidir.

Çünkü vatandaş ‘aldığı ürün taklit mi, ya da herhangi bir üretim hatası ile karşılaşmış mı? İşletme standartlara uygun şekilde mi satış yapıyor?’ bunları sorgulamak istiyor.

Bu uygulamanın en büyük faydası vatandaşın ürünleri gönül ferahlığı ile tüketilmesinin önünü açmak.Şu anda gönüllülük esası ile işletmelere getirilmiş bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak Tarım ve Kredi Sıfır Marketi’nde uygulanmaya başlandı. Tahminimiz tüm işletmelerin en hızlı şekilde bu sisteme geçeceği yönünde. Rekabet ortamı ve vatandaşın güvenini kazanmış olmak bir işletme için çok önemli.

En son ne zaman denetime girdiğini ve ilerleyen dönemde de denetim sonucunun yer alacağı bir sistemi kendi müşterilerine sunmak tüm zincir marketler ve gıda işletmeleri için çok önemli bir tercih sebebi olacaktır. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder