adscode
adscode
adscode

TBB Başkanı Alparslan Çakar: Türkiye'de TL Mevduatın Payı Artıyor

TBB Başkanı Alparslan Çakar, Türkiye'de son bir yılda TL mevduatın payının arttığını belirtti.

TBB Başkanı Alparslan Çakar: Türkiye'de TL Mevduatın Payı Artıyor

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) Genel Kurulu'nda konuşan TBB Başkanı Alparslan Çakar, son bir yılda TL mevduatın payının 17 puan artarak yüzde 50'yi aştığını söyledi. Düşük enflasyon sürecine inandıklarını dile getiren Çakar, bankacılık sektörünün kendisini buna hazırladığını belirtti. Çakar, "TL finansal araçlara yönelik ilgi artışı ve enflasyon görmeye başladığımız düşüş, ekonomideki iyileşmeyi ortaya koyuyor" dedi.

Bankacılık sektörünün yurt dışından sağladığı kaynakların hızlanarak arttığını dile getiren Çakar, "Düşük enflasyon dönemine erişeceğimize inanıyor ve kendimizi buna hazırlıyoruz. OVP’nin çalıştığını, çıktılarının hedefler doğrultusunda olduğunu görüyoruz. Uygulanan programa ilişkin atılan adımlarda öncelikli ve önemli değişiklik para politikasında olmuştur. Para politikası fiyat istikrarını sağlamaya odaklıdır, TL’ye olan güvenin artmasını desteklemektedir.

İlk yarı sonunda, TL finansal araçlara yönelik ilgi artışı ve enflasyonda görmeye başladığımız düşüş, ekonomideki iyileşmeyi ortaya koymaktadır" diye konuştu. Çakar konuşmasını sürdürerek, bankacılık sektörünün yurt dışından sağladığı kaynaklar hızlanarak arttığını belirtti.

Yabancı para mevduattan TL mevduata geçişin hızlandığını aktaran Çakar, "DDM ve KKM de dahil edildiğinde yabancı para mevduatın toplam mevduat içindeki payı azalmıştır. 2024 Haziran itibarıyla, son bir yılda, DDM ve KKM hariç standart TL mevduatın payı 17 puan artarak yüzde 50’ye yükselmiştir" dedi. Çakar ayrıca bankacılık sektörünün kredi büyümesinin Haziran itibarıyla yüzde 38 olduğunu belirtti. Ticari kredilerde artış hızının yüzde 36, bireysel kredilerde ise yüzde 47 olduğunu ifade etti.

Bankacılık sektörünün yurt dışından sağladığı kaynakların arttığını vurgulayan Çakar, bankaların yurt dışından borçlanma kanallarının her zaman açık olduğunu ve son bir yılda kredilerin yüzde 24 artarak 140 milyar doları aştığını dile getirdi.

Başta sermaye benzeri krediler olmak üzere, bankacılık sektörünün yurt dışından sağladığı kaynaklar hızlanarak arttığına dikkat çeken Çakar, esasen bankaların yurt dışından borçlanma kanallarının her zaman açık kaldığını, bu kredilerin son bir yılda yüzde 24 oranında artarak, 140 milyar doları aştığını dile getirdi.

Çakar, "Bu aşamada, uluslararası piyasalarla olan ilişkilerimizin daha da gelişmesine olumlu katkı yapacak olan “gri listeden” çıkış kararını memnuniyetle karşılaşıyoruz. Bankalar olarak suç gelirleriyle mücadelede uluslararası normlarla tam uyum içinde çalışarak güçlü bir paydaş olmayı sürdüreceğiz" dedi. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder