adscode
adscode
adscode

TCMB'den Yapılan Son Değişiklikler

Merkez Bankası tarafından bankaların ticari müşterilerden alabileceği ücretlerde yapılan değişiklikler ve zorunlu karşılıklar hakkında alınan yeni kararlar

TCMB'den Yapılan Son Değişiklikler

Merkez Bankası, bankaların ticari müşterilerden alabileceği ücretlere ilişkin yeni düzenlemeler ve zorunlu karşılıklar hakkında önemli kararlar aldı. Yapılan değişikliklere göre, ticari kredilerin erken kapatılması durumunda bankaların alabileceği azami erken ödeme ücretleri belirlendi.

Sabit faizli TL kredilerde bu ücret, kredinin yıllık bileşik faiz oranının yüzde 5'i ile ay bazında kalan ağırlıklı ortalama vadenin yüzde 0,20'sinin toplanması ile hesaplanacak. Sabit faizli döviz kredileri için ise bu ücret yüzde 2 olarak uygulanacak. Değişken faizli kredilerde ise sabit yüzde 2 oranı geçerli olacak. Yeni uygulama, 1 Temmuz'dan itibaren kullandırılan krediler için geçerli olacak.

Bu değişikliklerle birlikte, kredi faizlerinin vadesine göre farklılaşabilmesi ve uzun vadeli kredi fiyatlamalarının daha duyarlı hale gelmesi amaçlanıyor. Ayrıca, zorunlu karşılıklar hakkında da önemli bir değişiklik yapıldı. Kaldıraç oranına göre ilave zorunlu karşılık tesisi uygulaması 21 Haziran itibariyle yürürlükten kaldırıldı. Bu düzenleme ile makroihtiyati çerçevede sadeleşme adımlarına devam edildiği belirtildi. Bankacılık sektöründe yaşanan bu değişikliklerin sektördeki faaliyetleri ve politikaları nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder