TL Değer Kazanmaya Devam Ediyor

TCMB'nin sıkı politikaya devam kararı, yabancı bankaların TL'yi tercih etmesine neden oldu. Dolar ve diğer döviz kurlarında yaşanan düşüşlerle TL değer kazanmaya devam ediyor.

TL Değer Kazanmaya Devam Ediyor

Yabancı bankaların Türk Lirası alım tavsiyeleriyle birlikte TCMB'nin sıkı politikaya devam kararı, TL'yi desteklemeye devam ediyor. Dolar ve diğer döviz kurlarında yaşanan düşüşlerle birlikte TL'nin daha değerli hale gelmesi bekleniyor. Doların geçen hafta 33,00 TL'yi test etmesinin ardından gerilemeye başlaması, TL'ye olan güveni artırdı. Euro ve Sterlin de benzer şekilde TL karşısında değer kaybetti. Carry trade stratejisiyle düşük faizli para biriminden borçlanarak yüksek faizli para biriminde yatırım yapma fırsatı sunuluyor. Bu strateji, yatırımcılara faiz farkından kazanç sağlıyor. TCMB'nin sıkı politikasıyla birlikte yabancı bankaların TL lehine pozisyon alması, TL'nin dolar karşısında değerli kalmasını sağlıyor. Citibank gibi ABD'li bankalar da tekrar carry trade önerilerinde bulunarak TL'nin gelecek aylarda daha dengeli bir seyir izleyeceğini belirtiyor.

Türkiye'ye 2024 yılının ilk yarısında 20 milyar dolarlık dış sermaye girişi gerçekleşti. Bu süreçte TCMB'nin rezervleri rekor seviyelere çıkarken, carry trade getirileri de yüksek seyretmeye devam ediyor. Türkiye, bu stratejiyle en yüksek getiriyi sunan ikinci ülke konumunda.

Ancak piyasada oluşan TL likidite bolluğu, zaman zaman faiz oranlarının düşmesine sebep oluyor ve para politikasının tam olarak işleyişini engelliyor. Bu nedenle TCMB'nin bu konuda önümüzdeki dönemde nasıl bir politika izleyeceği merakla bekleniyor.