adscode
adscode
adscode

TMMOB'dan basına büyük darbe!

Sözde basın özgürlüğü savunucusu Türki Mimar ve Mühendis Odaları Birliği aldığı bir kararla basına ağır darbe vurdu. TMMOB, tüm odaların ilanlarını kendi internet sitesinde yayınlama kararı alarak medya organlarının gelirlerini ke

TMMOB'dan basına büyük darbe!

   HABER7

Gezi Parkı olayları, 15 Temmuz alçak darbe girişimi ve 6 Şubat depremleri gibi Türk halkını yakından ilgilendiren tüm toplumsal olaylarda vatandaşların ve hükümetin karşısında konumlanan sözde demokrasi ve özgürlükler savunucusu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bugün aldığı bir kararla tepki çekti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliğinde değişiklikler yapan TMMOB, aldığı kararla sözde 'destekledikleri' medyaya darbe vururken, Türkiye'de yeni rant girişimlerine kapı araladı. 

GAZETELERE VERİLEN İLANLAR KESİLDİ

Bugün Resmi Gazete'de yayımlananarak yürürlüğe giren kararla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapıldı. 15 Ağustos 2024 tarihli kararla oda ve birlik ilanlarının gazetelerde yayımlanarak vatandaşlara duyurulması kararı değiştirildi. Önceki yönetmelikte Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde bir gazetede yayımlanması gereken ilanlar, artık "Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde" olarak değiştirilerek gazetelere verilen ilanlarda engellemeye gidildi. 

KARAR YENİ RANT OLUŞUMLARINA SEBEBİYET VEREBİLİR

Sözde basın özgürlüğü savunucusu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, aldığı bu kararla 'desteklediği' medya organlarına mali darbe vurmayı hedeflerken, alınan kararla birlikte TMMOB'un ihale bildirimleri ve yapılan imar planı değişikliklerinin vatandaşlara ulaşılması da engellenecek. Bu konudaki çalışmalarını basından gizli tutan TMMOB, yönetmelik değişikliği yaparak, resmi ilanları ve bu ilanlardan doğacak gelire resmen el koydu. 

TMMOB'deki yeni değişiklikle kararların halka ulaşmamasının yeni rant oluşumlarına da sebebiyet vereceği belirtilirken . Özellikle yerel basının ayakta kalması için tek dayanak olan resmi ilanlar, TMMOB’in ayrılması ile büyük güç kaybetti.

O BÜTÇE BASINA DEĞİL TMMOB’YE GİDECEK

Yasal olarak duyurulması ve ilan edilmesi zorunlu olan gelişmeleri artık resmi ilan olarak yayınlamayacak olan TMMOB, bunun yerine bu duyuru ve ilanları kendi web sitesinde yayınlayacak, bu ilanlardan doğacak geliri de kendi kasasına koyacak.  

TÜRK BASINI İÇİN YOK OLUŞUN İŞARET FİŞEĞİ

Ancak bu karar resmi ilan gelirlerinde meydana gelecek azalmadan çok daha fazlası anlamına geliyor. TMMOB gibi yüzlerce kurumun resmi ilanları ile oluşturulan Basın İlan havuzu, Türkiye’deki 954 gazete ile 600 internet haber sitesinin gelirlerinin neredeyse yüzde 100’ünü oluşturuyor. Türkiye’de yaklaşık 60 bin basın mensubu resmi ilan geliriyle ayakta duran bu kurumlarda çalışarak mesleğini sürdürüyor. TMMOB’nin açtığı bu yoldan diğer kurumların da yürümeye başlaması, Türk basını için topyekun bir yok oluşun kapısını aralıyor.

Resmi Gazetede yer alan değişiklik şöyle:

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinden: 

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ANA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 

1- 2/12/2002 tarihli ve 24954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede”, (e) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede” ve aynı bentte yer alan “Oda Merkezi bulunan yerlerde birer gazeteyle” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde yer alan “dört” ibaresi “sekiz” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde yer alan “Oda merkezi bulunan yerlerde birer gazete ile” ibaresi “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “altı” ibaresi “sekiz” şeklinde, “dokuz” ibaresi “on bir” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin birinci fıkrasının (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan “Oda merkezinin bulunduğu yerde bir gazetede” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 6- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 7- Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu yürütür.

TOPLUMSAL OLAYLARDA TÜRK HALKININ VE HÜKÜMETİN KARŞISINDA YER ALDILAR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bugüne kadar Türk toplumunu yakından ilgilendiren hemen hemen tüm konularda vatandaşların ve hükümetin karşısında konumlandı. 2013 yılında ağaç kesme bahanesiyle başlatılan ve hükümeti devirmeye yönelik bir kalkışmaya dönüşen Gezi Parkı protestoları esnasında TMMOB, eylemcilerin yanında yer aldı. "Geziyi savunuyoruz. Karanlık gider gezi kalır" pankartlarıyla eylemcilere destek olan TMMOB, aradan geçen 11 yılın ardından hala Gezi olaylarının yıl dönümünde kutlama mesajları paylaşmaya aralıksız devam ederek tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapıyor.


15 TEMMUZ ALÇAK DARBE GİRİŞİMİNDE OHAL'İ ELEŞTİRDİLER

TMMOB, 251 vatandaşımızın şehit olduğu binlerce vatandaşımızın ise yaralandığı FETÖ'cü alçakların giriştiği 15 Temmuz darbe girişimi sonrası da hükümeti eleştirdi. Türkiye'nin demokrasiyi korumak için ilan ettiği OHAL'e sivil darbe diyen TMMOB, darbe girişiminde birkaç gün sonra "Ohal Değil, Demokrası İstiyoruz" istiyoruz başlıklı bir açıklama yayınlayarak "Darbeyi fırsata çevirip, bir sivil darbe yapılması, rejimin daha da otoriterleştirilmesi kabul edilemez. Darbe girişimi, başkanlık yoluna giden bir fırsat olarak görülmemelidir" ifadelerine yer vermişti. 

TMMOB, 15 Temmuz sonrası devletin içine sızan FETÖ'cülerin temizlenmesi için çıkarılan KHK kararlarına da karşı gelerek, FETÖ iltisaklı kişilerin kamu kurumlarından atılmasına da karşı çıktı. 


6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE 'BİNALAR HEMEN YAPILMASIN' DEDİLER

6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 ilimizde çok büyük kayıplara neden olan Kahramanmaraş depremlerinin ardından da TMMOB skandal açıklamalara imza atmıştı. İktidarın deprem bölgesinde süratle başlattığı ihya ve imar faaliyetlerine TMMOB’dan “acele etmeyin” itirazı yapılarak 11 şehirde Çevre Şehircilik Bakanlığınca başlatılan yeni konut seferberliğinin durdurulmasını istemişti. 

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin