1887'de Japon İmparatoru Meiji'nin Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit'e gönderdiği hediyelere karşılık olarak gönderilen dostluk heyetini taşıyan Ertuğrul Fırkateyni, hediyeleri teslim ettikten sonra 1890 yılında dönüş yolunda kayalıklara çarparak batmış ve 600 mürettebattan sadece 69'u kurtulabilmişti.
Hayatını kaybedenlerden biri de Trabzon'ın Tonya ilçesinden Osmanlı Donanması'nda görev yapan Mehmet oğlu Abdullah Kuzoğlu idi. Abdullah Kuzoğlu'nun hikayesini büyüklerinden duyduğunu ve kim olduğunu hep merak ettiğini söyleyen Yavuz Selim Durmuş, Ertuğrul Fırkateyni'nin hikayesinden etkilenerek Japonca'ya merak saldı.
KENDİ İMKANLARIYLA JAPONCASINI ÜST SEVİYEYE GETİRDİ
Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Dursun Ali Kurt Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. sınıf öğrencisi Yavuz Selim Durmuş, çocukluğundan beri Tonya'dan bu yolculuğa katılan Mehmet oğlu Abdullah Kuzoğlu'nun kim olduğunu öğrenmek ve Japonya'daki kabrine gidip dua etmeyi hayal ettiğini belirtti.
Böylece lise yıllarından itibaren kendi kendine Japonca öğrenmeye başladı. Hiçbir kursa gitmeden 3 yılın sonunda Japoncasını iyi bir seviyeye getirdi.
JAPONYA'DAN BURS KAZANDI
Trabzonlu genç, Japon hükümetinin her yıl sadece 100 yabancıya verdiği Asia Kakehashi Bursu'nu kazandı ve Japonya'da eğitim aldı. Yavuz Selim Durmuş, bu süreci şöyle anlatıyor:
"Her sene dünyanın dört bir tarafından özellikle Asya ve G7 ülkeleri içerisinden yüz öğrenci Japonya devleti tarafından verilen Asia Kakehashi Bursu sayesinde Japonya'da liselerde eğitim görme hakkı kazanıyor. Ben de bu programın sınavına girdim ardından mülakatların hepsinden başarı ile geçtim. Türkiye'de çok kısıtlı kontenjan olmasına rağmen Japonya'ya gitmeyi başardım."
HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Japonya'da eğitim hakkı kazandığında şans eseri Ertuğrul Fırkateyni'nin battığı Kushimoto'nun bağlı olduğu Wakayama eyaletine gönderilen genç, burada yaşadığı 4 ay boyunca arşivleri araştırırdı ve deniz kazasında hayatını kaybedenlerin mezar yerini buldu. Durmuş, "Deniz kazasında şehit olan Osmanlı askerleri için yapılan anıtın başında Yasin-i Şerif okudum" dedi.
ERTUĞRUL FIRKATEYNİ
Ertuğrul Fırkateyni, 1887'de Japon İmparatoru Meiji'nin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'e gönderdiği hediyelere karşılık olarak bir dostluk heyeti ve hediyelerle Japonya'ya gitmek üzere görevlendirilmişti. Uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından Japonya'ya ulaşan gemi, Türk-Japon dostluğunun ilk adımını atmış, Osmanlı heyeti Japon İmparatoru Meiji ile buluşarak hediyeleri takdim etmişti. Ancak İstanbul'a dönüş yolunda 16 Eylül 1890'da okyanusta fırtınaya yakalanan fırkateyn, Japonya'nın Kushimoto açıklarında kayalıklara çarparak batmış, yaklaşık 600 mürettebattan yalnızca 69 kişi kurtulabilmişti.
Gönder