Joe Biden'a karşı kaybettikten dört yıl sonra Donald Trump, Başkan Yardımcısı rakibi Kamala Harris'i yenerek, intikamını aldı.
Donald Trump’ın yeni dönemde gündeminde daha sert gümrük vergileri, daha sıkı göçmenlik kontrolleri ve yeni bir dış politika bulunuyor!
Göçmenlik, Trump’ın 2016'da ve 2024'te yine üzerinde kampanya yürüttüğü “1 numaralı konu”. Donald Trump, Meksika sınırına bir duvar inşa etme planlarının ardından ülke tarihindeki yasadışı göçmenleri hedef alan “en büyük sınır dışı etme operasyonu” sözü verdi.
Trump ayrıca, federal kurumların yasadışı yabancıların çocuklarına otomatik olarak ABD vatandaşlığı vermesini engellemek istiyor ki bu da ABD anayasasının 14’üncü maddesine aykırı bir “toprak hakkı revizyonu” olacaktır.
KORUMACILIK VE DÜŞÜK VERGİLER
Trump’ın programı, ekonomi cephesinde, aralarında Tesla ve X'in patronu Elon Musk'ın da bulunduğu iş dünyasının önde gelen isimleri tarafından destekleniyor. Donald Trump'ın desteklediği güçlü önlemler arasında yabancı ürünlerin ithalatını yüzde 10 ila yüzde 20 daha fazla, hatta Çin'den gelen ürünler için yüzde 60'a varan oranlarda vergilendirmek yer alıyor.
Ona göre, bunlar, birkaç yıl süren yüksek enflasyonun ardından Amerikalılar için gelir vergisinde yapılacak bir indirimi finanse etmek için önemli bir gelir kaynağı olacaktır. Cumhuriyetçi aday, ayrıca ABD’yi “dünyanın bitcoin ve kripto para başkenti” yapma sözü verdi.
Yeni Başkan, vergi konusunda ise, sosyal güvenlikten elde edilen geliri vergiden muaf tutmak ve kurumlar vergisini mevcut yüzde 21'den yüzde 15'e düşürmek istiyor. Enerji konusunda ise da, ABD içinde gaz ve petrol üretimini artırarak fiyatları yarıya indirmek peşinde olacak.
KÜRTAJ KONUSU
Kamala Harris, 2022'de Yüksek Mahkeme tarafından bozulan Roe v. Wade kararında olduğu gibi kürtaj hakkını korumak için federal bir yasa oluşturulmasını desteklerken, Donald Trump bu konuda çok daha belirsiz bir tavır sergiliyor. Trump, Yüksek Mahkemenin kararı sayesinde bu konuyu eyaletlerin eline bırakmış olmaktan gurur duyduğunu söyledi, ancak bazılarının “çok ileri gittiğine” işaret etti.
Yönetiminin “kadınlar için harika” olacağı sözünü veren, ancak muğlak açıklamalarının ardından bazıları, Trump’ın Başkanlık yetkisini tıbbi kürtajlarda kullanılan ilaçlara erişimi kısıtlamak için kullanmasından çekiniyor.
UKRAYNA'YA YARDIMDA BİR AZALMAYA DOĞRU MU?
ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarını merakla bekleyen Ukrayna, Cumhuriyetçi adayın kazanması halinde askeri yardımların kesileceğinden endişe ediyordu.
Donald Trump, ABD Kongresi tarafından Kiev için oylanan yardıma atıfta bulunarak, ABD'nin “geri ödenmesini beklemeden para vermeyi bırakması” gerektiğini söyledi.
Buna ek olarak Ukraynalı yetkililer, çatışmayı “çözme” sözü veren Amerikan Başkanının kendilerini Rusya ile Moskova'nın çok lehine olan şartlarda müzakere etmeye zorlamasından korkuyor. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, herhangi bir toprak tavizini daha şimdiden reddediyor.
Zelenski, “Ne olursa olsun, ABD'de (başkanlık seçimlerini) kim kazanırsa kazansın, Ukrayna bu toprakları (Rus toprağı olarak) tanımayacaktır” diye ısrar etti, ancak Washington'un desteğini azaltması halinde Moskova'nın “daha fazla toprak işgal edebileceğini” de kabul etti.
HAMAS'A KARŞI SAVAŞINDA İSRAİL DESTEĞİ
Görev süresi boyunca Kudüs şehrini İsrail'in başkenti olarak tanıyan Donald Trump, 7 Ekim 2023'te Hamas ile savaş başladığında İsrail'in mutlak savunucusu olarak ortaya çıktı.
Ancak son aylarda İsrail'in saldırılarını yürütme biçimini “sevdiğinden tam olarak emin olmadığını” ve Yahudi devletinin “iletişim savaşını tamamen kaybettiğini” söyledi.
PARİS İKLİM ANLAŞMASINDAN YENİ BİR ÇIKIŞ
Donald Trump iklim değişikliğini bir “aldatmaca” olarak tanımladı ve ABD'nin, Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci sera gazı yayıcısı olmasına rağmen, Beyaz Saray'a dönmesi halinde “her ne pahasına olursa olsun sondaj yapma” sözü verdi.
İklim konusunda şüpheci olan Donald Trump, yenilenebilir enerjiler ve elektrikli araçlara yönelik sübvansiyonları geri alma sözü verdi.
Gönder