Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Genel Müdürü Bilal Topçu, TSKGV'nin milletin öz malı bir vakıf olduğunu belirterek, vatandaşların desteğiyle Türkiye'nin teknoloji yolculuğuna katkı sağlayan birçok ürünün vakıf bünyesindeki şirketler tarafından hayata geçtiğini ifade etti.
Topçu, Türk Silahlı Kuvvetleri ile başlayan 5 vakıf olduğuna değinerek, "Bizim vakfımız, diğer 4 vakıftan farklı olarak sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın biraz dışında.
Başta ASELSAN, TUSAŞ, Roketsan gibi 6 tane vakfın kendi şirketi, iştirakleri ve yurt dışındaki şirketleriyle 70 şirketi yöneten büyük bir portföy yöneticisi vakıfız.
Diğer vakıflarımız şehitlerimizin yakınlarıyla, gazilerimizle ve onların rehabilitasyonuyla ve şehit çocuklarının eğitimiyle ilgilenirken; bizim vakfımız da şirketleri aracılığıyla daha çok sh.
Topçu, savunma sektörünün teknolojik gelişmelere öncülük ettiğini vurgulayarak, "Dünyada da birçok teknolojik ürünün önce askeri alanda kullanıldığını daha sonra sivilleştiğini biliyoruz. Çünkü teknolojide AR-GE çok önemli. AR-GE harcamaları da özel şirketlerin boynunu bükebilecek düzeylere ulaşıyor. Bu nedenle devletin çok farklı teşvikleri var. " dedi.
TSKGV'nin gelir kalemlerine değinen Topçu, şöyle devam etti: "Birinci kalemimiz, ASELSAN, TUSAŞ, Roketsan, HAVELSAN, İşbir Elektrik ve ASPİLSAN'dan aldığımız kar payı yani temettü gelirlerimizdir. Yine iştiraklerimizden gelen temettü gelirleri var. Akabinde vakfımıza vatandaşımızın teveccühüyle yaptığı nakdi bağışlar var. Yine çok sayıda gayrimenkul bağışı var. Burada aslında çok duygusal ve güzel hikayeler var. Ülkenin ve vatanın ne demek olduğunu çok iyi bilen insanımız, genciyle, yaşlısıyla vakfa bağışlar yapıyor. Bunun içinde gay.
Topçu, yakın zamanda kendilerini çok duygulandıran bağışlar olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sivas'ta karı koca, iki öğretmen emekli oluyorlar ve emekli maaşlarının tamamını bağışlama kararı alıyorlar. Yani tüm birikim. Bu hakikaten takdire şayan bir şey. Hepimizi çok duygulandırdı. Yarısını AFAD'a yarısını da TSKGV'ye bağışlıyorlar.
Sivas'taki bağışçılarımız gibi bağış yapan farklı insanlara kulak verdiğimizde, mesela sadece TCG Anadolu gemisini görüp o anda karar verdiğini ya da haberlerde son dönemdeki savaş ortamını görüp Türk ordusunun her zaman güçlü olmasını istediğini belirterek bizlere ulaştıklarını görüyoruz. "Kendisini en çok etkileyen savunma sanayii ürünlerine değinen Topçu, "Aslında beni en çok etkileyen ürün son dönemde KAAN tabii ki. KAAN'ın ismini herhalde şu an sokağa çıksak, desek ki 'Milli Muharip uçağımızın ismi nedir' diye? Herkes bilir. Gerçekten ismi de çok güzel oldu; kendi de çok güzel oldu. 5. nesil bir savaş uçağı. Hepimizi gururlandırıyor. " diye konuştu.
Topçu, üniversiteden mezun olduğu yıllarda en önemli girişimciliğin kafeterya açmak olarak görüldüğüne aktararak, bugün gelinen noktada gençlerin teknoloji girişimciliğinden bahsettiğini anlattı. Topçu, "Ülkenin ekonomisine, teknolojisine, savunma sanayiine katkı yapacak artık yüzlerce değil binlerce projemiz var. Roket hepimiz için bir hayalken artık yurt dışına gidip roket yarışmalarında birincilik alan yüzlerce takımımız var. Bizi en çok heyecanlandıran şey işte bu TEKNOFEST kuşağı. " diye konuştu.
Savunma sanayiindeki yerliliğin yüzde 20'lerden yüzde 80'lere ulaştığını belirten Topçu, en büyük hedeflerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonuyla bunu devam ettirmek olduğunu söyledi. Topçu, sürdürülebilirlik, finansal kaynakların artırılması, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm gibi çok farklı hedeflerinin bulunduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda ağırlıklı olarak vakıf şirketlerinin teknoloji alanlarını belirlemeye de gayret ettiklerini aktaran Topçu, şunları kaydetti: "Bu noktada bizim çift kullanım dediğimiz aslında hem sivile hem askere hitap edebilecek ürünler var. Yine sadece sivil kullanım için geliştirilebilecek farklı sektörlere yönelik ürünler. Bunların örneklerini görüyoruz.
Pil teknolojilerinde ASPİLSAN, skuterden çok farklı elektronik cihazların pillerine kadar, pil ve batarya ile bunların yönetim sistemleri konusunda çalışan bir firmamız. Kayseri'de çok büyük bir yatırımla yeni lityum iyon pil fabrikası hayata geçmiş oldu. İşbir Elektrik de yaptığı jeneratör ve güç gruplarıyla, Türkiye'nin ilk yerli milli alternatörü bünyesinde üretmiş oldu.
ASELSAN'ın sağlık tarafında görüntüleme cihazları, yaşam destek üniteleri yaptığını, pandemi günlerinde ventilatörlere öncülük ettiğini ve bir grupla birlikte onu hayata geçirdiğini hepimiz biliyoruz. ASELSAN bir teknoloji şirketi. Sağlıkta, enerjide çok farklı sektörlerde şirketlerimizin yatırım yaptığını görebiliyoruz.
"Topçu, Türkiye'nin savunma gücünün artırılması ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin daha fazla güçlendirilmesi için vatandaşları TSKGV'ye bağış yapmaya davet etti.
Gönder