adscode
adscode
adscode

TÜBİTAK Başkanı Mandal: Türkiye'nin Uydu Yetkinliği Artıyor

TÜBİTAK Başkanı Mandal'ın Türkiye'nin uydu alanındaki yetkinliğine ilişkin yaptığı açıklamaları özgünleştirildi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal: Türkiye'nin Uydu Yetkinliği Artıyor

TÜBİTAK Başkanı Mandal, Türkiye'nin uydu alanındaki yetkinliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mandal, Türkiye'nin gözlem ve haberleşme alanında uyduları olduğunu hatırlatarak, geçen yıl en son gözlem uydusu IMECE'yi uzaya gönderdiklerini söyledi. IMECE'nin görevini başarıyla yerine getirdiğini belirten Mandal, "Ancak istediğimiz zaman fotoğraf alamayabiliyoruz. Yeni onaylanan IMECE-2 ve IMECE-3 uydularından biri 2027'de, biri 2028'de faaliyet gösterecek.

Bunlarla Türkiye, gözlem uydularında takım uydusu oluşturmuş olacak, böylece istediğimiz zaman istediğimiz yerden fotoğraf alabileceğiz ve gözlem yapabileceğiz, bu da önemli" dedi.

Mandal, bu durumun ülkeye güvenlik, istihbarat, sivil uygulamalar ve uyduların birbirinin yedeği olması konusunda fayda sağlayacağını vurgulayarak, "Birçok ülkenin en büyük gücü takım uyduya sahip olabilmesi. O yüzden bu alanda kazanılan her türlü yeteneğin devamlılığı önemli. IMECE'nin çözünürlüğü 99 santim. IMECE-2 ve IMECE-3'ün çözünürlüğü ise çok daha gelişmiş düzeyde olacak. Yüksek çözünürlükle ufak cisimler de daha net görülecek ve fotoğrafları çekilecek. Bu önemli bir başarı. IMECE-2, IMECE-3'ün çözünürlüğü IMECE-1'den iki kat daha yüksek olacak" şeklinde konuştu.

"Mandal, Türksat 6A'nın ardından bu alandaki çalışmaların devamının gelmesi için stratejik bir karara ihtiyaç olduğunu bildirerek, "Bundan sonra Türkiye'nin yeni uydu serüvenine daha küçük ölçekli, mini uydularla devam etmesi gerektiğini söyledi.

Devletin daha fazla regülasyon, düzenleme ve yönlendirme yapması gerektiğini vurgulayan Mandal, özel sektörün de bu süreçte daha aktif olması gerektiğini dile getirdi.

"Türkiye'nin uydu konusunda kendi ihtiyaçlarını karşıladığını ve artık hizmet ihracatı yapabilecek konuma gelmesi gerektiğini belirten Mandal, "Ülkemiz uydu alanında dünyada üst sıralarda yer alıyor. Türkiye'nin bundan sonraki hedefi, uydu konusunda hizmet ihracatı yapabilecek konuma gelmek. Ülkemizde artık mini uyduları da üretilmeli, bu alanda özel sektör daha merkezde olmalıdır" ifadelerini kullandı. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder