adscode
adscode
adscode

TÜBİTAK'ın Yeni Füzeleri: BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN

TÜBİTAK'ın GÖKTUĞ projesi kapsamında geliştirdiği yeni füzeler hakkında detaylar

TÜBİTAK'ın Yeni Füzeleri: BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN

TÜBİTAK’ın 61. kuruluş yıl dönümünde yapılan kutlamalarda Bakan Kacır, Türkiye’nin bağımsızlık ve özgürlük kanatlarının güvenle süzüldüğünü belirtti. Türkiye'nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi BOZDOĞAN ve ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi GÖKDOĞAN'ı envanterlerine kattıklarını açıkladı. Ayrıca, KAAN uçağında kullanılan bilgisayarın bütünleşik işlemci ünitesini geliştirerek 5. nesil bir uçak haline getirdiklerini de sözlerine ekledi.

GÖKTUĞ projesi çerçevesinde yürütülen ve TÜBİTAK SAGE'nin ana yükleniciliğini üstlendiği GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzeleri, Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına yönelik olarak üretiliyor.

Bu füzeler, ABD üretimi olan AIM-9 Sidewinder ve AIM-120 AMRAAM füzelerinin yerini alacak ve Türkiye'nin hava savunma alanındaki dışa bağımlılığını sonlandıracak. GÖKTUĞ projesi kapsamında geliştirilen BOZDOĞAN, Görüş İçi Hava Hava Füzesi olarak adlandırılıyor.

Yüksek çözünürlüklü Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı Başlığa sahip olan füze, ses hızının 3 katı hıza ulaşabilen ve vektör kontrolü sayesinde manevra yeteneğine sahip bir yapıya sahiptir. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan AIM-9 Sidewinder Füzelerinin yerini alması planlanıyor. GÖKTUĞ projesinin bir diğer ürünü olan GÖKDOĞAN ise Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi olarak adlandırılıyor. Yaklaşık 65 kilometre menzile sahip olan füze, at-unut, birden fazla hedefe kilitlenebilme ve atış sonrası kilitlenebilme gibi özelliklere sahiptir. Elektronik harbe karşı dayanıklı olan GÖKDOĞAN, hedef güncellemesi yapabilme yeteneğine de sahiptir.

2024 Ocak ayında SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, füzelerin tasarım doğrulama testlerinin tamamlandığını ve kabul testlerine başlanacağını duyurmuştu. Geliştirilen bu füzelerin ilerleyen süreçte Milli Muharip Uçak KAAN'da da kullanılması planlanıyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder