adscode
adscode
adscode

Türk Bilim İnsanları Nadir Genetik Hastalıklarla Mücadele Ediyor

Türkiye'nin Euro HPC programı kapsamındaki MareNostrum5 süper bilgisayarı sayesinde Türk araştırmacılar, nadir genetik hastalıklarla ilgili çalışmalar yapıyor.

Türk Bilim İnsanları Nadir Genetik Hastalıklarla Mücadele Ediyor

Türkiye'nin 2019'dan bu yana üyesi olduğu Euro HPC kapsamında kurulan "MareNostrum5", yeni bilimsel atılımlara olanak sağlayacak yeteneklere sahip bir cihaz olarak öne çıkıyor. Dünya sıralamasında 8.

sıraya yerleşen bu "süper bilgisayar", yapay zeka, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji ve sağlık bilimleri başta olmak üzere pek çok konuda bilim insanlarına ve endüstriye hizmet ediyor.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde laboratuvarı bulunan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyofizik Ana Bilim Dalı'nda görevli Doktor Öğretim Üyesi Seyit Kale'nin öncülüğündeki araştırma ekibi, MareNostrum5'e erişim hakkı kazanan ilk Türk araştırmacılar oldu. Doktora öğrencisi Serhan Turunç ve araştırmacı Hatice Döşeme, genetik çalışmalarında kullanmak üzere bu süper bilgisayara erişim sağladılar. Araştırmacılar, nadir genetik hastalıklarla ilgili teşhis ve tedavi için daha etkili stratejiler geliştirmeyi hedefliyor. Turunç, yaptıkları çalışmanın rahman sendromu adı verilen nadir bir hastalık üzerine odaklandıklarını belirtti.

Bu hastalığın genetik araştırmalarını geliştirmek amacıyla bilgisayar ortamında hesaplamalı yöntemler kullanarak biyolojik moleküllerin davranışlarını inceliyorlar. Seyit Kale, her hastalığın moleküler bir açıklamasının bulunduğunu vurgulayarak, araştırmalarının önemine dikkat çekti.

Hatice Döşeme ise MareNostrum5'in sunduğu imkanlar sayesinde geçen yılın sonlarında İspanya'da açılan bu süper bilgisayara erişim sağlayarak gururlu olduklarını ifade etti.

Türk bilim insanlarının bu çalışmaları sayesinde, gelecekte genetik hastalıklar için daha kesin teşhisler konulabilecek ve kişiye özel tedavi yöntemleri geliştirilebileceği öngörülüyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder