adscode
adscode
adscode

Türk Devletleri Teşkilatı Başkanı Tokayev'ten Önemli Açıklamalar

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı dönem başkanı olarak yaptığı konuşmada teşkilatın uluslararası otoritesini artırmak için çabalayacaklarını ve 'Türk Devri' sloganı altında etkileşimi geniş

Türk Devletleri Teşkilatı Başkanı Tokayev'ten Önemli Açıklamalar

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) dönem başkanı olarak "Türk Devletleri Teşkilatının uluslararası otoritesini artırmak için çabalayacağız. Bu kapsamda 'Türk Devri' sloganı adı altında teşkilatın etkileşimini genişletmeyi sürdüreceğiz. " dedi.

Tokayev, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde düzenlenen "TDT Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi"nde konuştu ve zirvenin Türk devletleri arasındaki kardeşliği pekiştirmedeki önemli rolüne vurgu yaptı.

Zirvenin "ulaştırma bağlantısı ve iklim hareketi ile sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek" temasıyla gerçekleştirilmesinin tüm TDT üyesi ülkelerin çıkarlarını karşıladığını belirtti.

TDT dönem başkanlığının Kazakistan'da olduğunu dile getiren Tokayev, teşkilatın uluslararası otoritesini artırmak için çabalayacaklarını ve 'Türk Devri' sloganı altında etkileşimi genişleteceklerini ifade etti. Astana'da eylülde 5.

Dünya Göçebe Oyunları'na ev sahipliği yapacaklarını hatırlatan Tokayev, "Dünya Göçebe Oyunları, Türk kültürünü daha geniş kitleye yayacak önemli bir etkinliktir. Bu vesileyle kardeş ülkelerin sporcularını bu etkinliğe katılmaya davet ediyorum. " diye konuştu.

Tokayev, Kazakistan'ın dış politikasında küresel güvenliği ve istikrarı sağlama konusunun hep ön planda olacağını ve Türk halklarının her zaman birlik içinde olması gerektiğini vurgulayarak, "Bizim gücümüz birliğimizdir. " dedi.

Tokayev, TDT ülkeleri arasında finans sektöründe işbirliğini geliştirmeyi önemsediklerini belirterek, "TDT ülkelerinin toplam gayri safi yurt içi hasılası 1,5 trilyon dolara ulaştı. Bu bağlamda Türk Merkez Bankaları Konseyinin oluşturulması gerekli. Ayrıca Ortak Türk Patent Kurumunu kurmayı öneriyorum. " şeklinde konuştu.

Telekomünikasyon sektöründeki işbirliğinde de önemli projelerin hayata geçirildiğini anlatan Tokayev, Hazar Denizi'nin dibinde fiber optik ağı oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Tokayev, Türk halklarının öz kültürlerini ve ana dillerini korumanın önemini vurgulayarak yapay zekayı kullanarak "Büyük Türk Dili Modeli" geliştirmeyi önerdi.

Son olarak, iklim değişikliği konusunun da TDT ülkeleri için önemini vurgulayan Tokayev, Türk Dünyası ile birleşerek iklim değişikliği alanında işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını belirtti. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder