adscode
adscode
adscode

Türk Tarihçi Halil İnalcık'ın Hayatı

Türk tarihçi Halil İnalcık'ın hayatı ve akademik kariyeri hakkında bilgiler.

Türk Tarihçi Halil İnalcık'ın Hayatı

Türk tarihçi Halil İnalcık, 7 Eylül 1916'da İstanbul'da doğmuştur. Babası Kırım göçmenlerinden Seyit Osman Nuri Bey, annesi ise Ayşe Bahriye Hanım'dır. İnalcık, eğitim hayatına Ankara ve Sivas'ta başlamış, liseyi Balıkesir'de tamamlamıştır. Lisans eğitimini ise Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesinde almıştır. İnalcık, akademik kariyerine Prof. Dr. Fuat Köprülü'nün tavsiyesiyle başlamış ve Türk Tarih Kurumu üyeliği gibi önemli görevlerde bulunmuştur. Doktora tezini tamamlayarak doçent unvanını alan İnalcık, evlilik ve akademik çalışmalarıyla hayatını sürdürmüştür.

ABD'de Osmanlı-Türk tarihi araştırmalarının gelişimine büyük katkı sağlayan İnalcık, birçok üniversitede dersler vermiş ve akademik birçok ödül almıştır. 2003 yılında Bilkent Üniversitesinde Tarih Bölümünü kurarak öğrencilere dersler veren İnalcık, dünya çapında tanınan bir tarihçi olarak bilinmektedir. Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016'da hayatını kaybetmiş ve Fatih Sultan Mehmet'in türbesinin bulunduğu Fatih Camisi Haziresi'ne defnedilmiştir.

Akademik çalışmaları ve tarih alanındaki katkılarıyla "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, Türk tarihçilik geleneğinde önemli bir yere sahiptir. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin