adscode
adscode
adscode

Türkiye'de Leylek Popülasyonu Artıyor!

Türkiye'de leylek popülasyonunun artışı hakkında yapılan envanter çalışmaları ve sonuçları

Türkiye'de Leylek Popülasyonu Artıyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü, Türkiye'de üreyen leyleklerin popülasyonunu tespit etmek amacıyla Samsun, Tokat, Çorum, Amasya'da envanter çalışması gerçekleştirdi. Yapılan çalışmalar sonucunda Amasya'da 464, Çorum'da 482, Tokat'ta 464 ve Samsun'da 1302 leylek yuvası tespit edildi. Ancak bu yuvalardan 408'inin kullanılmadığı belirlendi. Kuluçka ve yavru büyütme süreçlerinde leyleklerin ortalama olarak 3 yavru büyüttüğü gözlemlendi. Toplamda 4 bin 608 ebeveyn ve 5 bin 53 yavrunun bulunduğu araştırmada, Türkiye genelinde 9 bin 661 leylek sayımı yapıldı.

Samsun'da bulunan 1302 leylek yuvasının sadece 6'sının kullanılmadığını belirten Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Ertan Kuduban, bölgedeki leylek sayısının yarısından fazlasının Samsun'da olduğunu açıkladı. Kuduban, Kızılırmak Deltası'nın leyleklerin en çok bulunduğu alan olduğunu belirtti.

Çeltik tarımının leylek popülasyonunu artırdığını vurgulayan Kuduban, delta bölgesindeki çeltik tarımının leyleklere daha fazla besin kaynağı sağladığını ifade etti. Leyleklerin Şubat ve Mart aylarında Türkiye'ye göç ettiğini, Ağustos ayında ise tekrar Afrika'ya göç ettiklerini sözlerine ekledi. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder